Σύμφωνα λοιπόν, με την αμερικανική εταιρεία OOKLA από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στην μέσης ταχύτητας πρόσβασης στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας μας. Μάλιστα, στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η βελτίωση της απόδοσης ήταν τέτοια, που η Ελλάδα κέρδισε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Πιο αναλυτικά, η μέση ταχύτητα των συνδέσεων κινητής το Μάρτιο του 2021 στη χώρα μας μετρήθηκε κοντά στα 61 Mbps, σημειώνοντας αύξηση κατά 75% σε σχέση με το Μάρτιο του 2020 που είχε ανέλθει σε 34,8 Mbps. Η σημαντική αυτή αύξηση της μέσης ταχύτητας, βελτίωσε τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη και σύμφωνα με την OOKLA, από την 46η θέση που κατείχε πέρυσι το Μάρτιο, φέτος τοποθετήθηκε στην 28η θέση. Σκαρφάλωσε δηλαδή 18 θέσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται να βοήθησε σημαντικά και η έναρξη της λειτουργίας των δικτύων 5G στη χώρα μας, τα οποία σε επιλεγμένες περιοχές προσφέρουν από 400 έως 1000 Mbps ταχύτητες πρόσβασης.

Μικρότερη ήταν η βελτίωση της ταχύτητας στα δίκτυα σταθερής. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στα δίκτυα σταθερής στη χώρα μας το περασμένο Μάρτιο ανήλθε σε 34,83 Mbps έναντι 24,97 Mbps ένα χρόνο πριν. Καίτοι τα δίκτυα σταθερής στη χώρα μας αύξησαν κατά μέσο όρο την ταχύτητα κατά περίπου 40%, εν τούτοις η βελτίωση της κατάταξης της χώρας, είναι οριακή. Από την 98η θέση που βρίσκονταν το Μάρτιο του 2020, τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε στην 97η θέση.

Αυτό συμβαίνει επειδή, εκτός από την Ελλάδα, τρέχουν και οι άλλες χώρες του πλανήτη. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ταχύτητα σύνδεσης για 177 χώρες στο διαδίκτυο σε δίκτυα σταθερής, είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη της χώρας μας. Ανέρχεται σε 98,7 Mbps και είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη χώρα μας.

Τέτοιου είδους ταχύτητες απαιτούν την αξιοποίηση δικτύων νέας γενιάς, δηλαδή οπτικών ινών και παρουσιάζουν εύγλωττα την υστέρηση της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία συνεχίζει να βασίζεται σε δίκτυα χαλκού. Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι, ελληνικό κράτος και εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, στην διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, άργησαν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Η υστέρηση της χώρας μας σε δίκτυα οπτικών ινών, επιβεβαιώνεται και από γεγονός των χαμηλών ταχυτήτων μεταβίβασης πληροφοριών από τον χρήστη προς το διαδίκτυο, το γνωστό uploading. Στη χώρα μας η μέση ταχύτητα uploading κυμάνθηκε πέρυσι από 5,0 έως 7,5 Mbps, ενώ η μέση ταχύτητα uploading του πλανήτη ανήλθε πάνω από 40 Mbps. Αυτό δείχνει ότι πολλές χώρες έχουν μετακινηθεί στις μεγάλης χωρητικότητας οπτικές ίνες κάτι που δεν έχει επιτύχει ακόμη η χώρα μας.

Καλύτερη είναι θέση των εγχώριων δικτύων κινητής. Η μέση ταχύτητα τον περασμένο Μάρτιο για όλα τα δίκτυα που μετρήθηκαν από την OOKLA ήταν τα 48,43 Μbps. Υπολείπεται δηλαδή ο μέσος όρος του πλανήτη, από το μέσο όρο της Ελλάδας.