68 ηλικιωμένοι νεκροί, σε 15 μήνες, στην ίδια ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, όλοι, από ανακοπή καρδιάς, όπως αναγράφεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, τις οποίες έχει υπογράψει ο ίδιος γιατρός.

Μυστήριο με τους θανάτους

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να βάλουν στο μικροσκόπιό τους τη συγκεκριμένη δομή και να αρχίσουν προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για σύμπτωση ή πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, ανθρωποκτονία με δόλο και κατά συρροή. Στο Live News, μιλά αποκλειστικά η κόρη ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του, τρεις ημέρες αφ’ ότου μπήκε στο γηροκομείο. Η περιγραφή της είναι συγκλονιστική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο vima.gr, τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας περιγράφουν στις καταθέσεις τους ότι οι δεκάδες θάνατοι γερόντων σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες φαγητού που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας.

«Πολλοί ηλικιωμένοι που εισήλθαν στην ιδιωτική αυτή δομή φροντίδας σε εξαιρετική κινητική κατάσταση καθηλώνονταν σκόπιμα στα κρεβάτια τους και λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή (σ.σ. πιθανόν και με ψυχοφάρμακα) ώστε να είναι πιο ευχερής η διαχείρισή τους από το μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν περίπου το 30% του προβλεπόμενου.»

Σύμφωνα μάλιστα, με το δημοσίευμα, όταν ένας συγγενής ήθελε να επισκεφθεί τη δομή, γινόταν μια… «επιχείρηση» συγκάλυψης των πραγματικών συνθηκών, ενώ τις περισσότερες φορές σκοπός ήταν να αποτρέψουν τελείως την επίσκεψη με διάφορες δικαιολογίες.

Η έφοδος στη μονάδα

Η έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα, με την αιφνιδιαστική έφοδο των αρχών, ξημερώματα, τη μονάδα. «Θέλω να μάθω γιατί έκαναν αυτή την έφοδο και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, ξημερώματα, παρουσία εισαγγελέα, για να κάνουν τον έλεγχο, τον οποίο έκαναν».

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές, έχουν ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, όλων όσων απεβίωσαν στη συγκεκριμένη δομή τους τελευταίους 15 μήνες. «Μας ζητήθηκε να χορηγήσουμε ληξιαρχικές πράξεις θανόντων ηλικιωμένων που ζούσαν στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στα Χανιά. Την περίοδο 2020 και μέχρι σήμερα. Γύρω στις 25… είναι μόνο από τα Χανιά οι 25… Γνωρίζουμε ότι ζητήθηκαν και από άλλα ληξιαρχεία, διάφορα ληξιαρχεία ανά την Ελλάδα»

Χθες το πρωί, διατάχθηκε η εκταφή μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία διέμενε στη συγκεκριμένη μονάδα ηλικιωμένων, ύστερα από τις καταθέσεις νοσηλευτών ότι ο θάνατός της οφείλεται σε χτύπημα και κάταγμα στο κεφάλι από πτώση. Η ιδιοκτήτρια της μονάδας, σε επικοινωνία που είχε μαζί της το live news, ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας και ότι σύντομα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

«Διατηρώ το γηροκομείο αυτό 12 συναπτά έτη. Ουδέποτε είχα κάποιο πρόβλημα, ίσα – ίσα που θεωρείται ότι παρέχω εξαιρετικές υπηρεσίες. Αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί, ότι μια ηλικιωμένη αφέθηκε στο έλεος του Θεού, εγκαταλείφθηκε μετά από πέσιμο, άνοιγμα στο κεφάλι, τεραστίων διαστάσεων τρύπα, όλα αυτά, είναι ασύστολα ψεύδη. Εγώ προκάλεσα να γίνει η εκταφή, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Κατόπιν της εκταφής, οι ιατροδικαστές με διαβεβαίωσαν ότι δεν βρέθηκε τραύμα. Όλοι αυτοί που πετάνε λάσπη κατά της μονάδας, χωρίς κανένα στοιχείο, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες και ετοιμάζομαι να κινηθώ με μηνύσεις και αγωγές επιπρόσθετες. Έχω εναποθέσει όλη μου τη ζωή γι’ αυτά τα γεροντάκια. Όσο δύσκολα χτίζεις κάτι, τόσο εύκολα μπορούν να στο γκρεμίσουν…»

«Ηδη, τόσο με την έρευνα στη μονάδα, όσο και με την εκταφή έχει αποδειχτεί ότι οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες»

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εκταφές ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους τροφίμων, οι οποίοι δεν είχαν «εμφανείς» κληρονόμους, να προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες.

Καταγγελίες για «γηροκομείο κολαστήριο»

Αν από αυτά που έχουν καταγγελθεί στις Αρχές επιβεβαιωθούν δεν θα μιλάμε για μονάδα φροντίδας, αλλά για κολαστήριο. Μιλούν για κακομεταχείριση, για σημάδια στα χέρια από δεσίματα σε κρεβάτια, ασιτία. Ένας άνθρωπος που πήγε τον πατέρα του στο εν λόγω γηροκομείο, ανέφερε ότι μετά από τρεις ημέρες σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη διέκρινε έναν άνθρωπο σε άθλια κατάσταση. Με σημάδια στα χέρια του στο ύψος των ώμων.

Ζήτησε να μεταφερθεί ο άνθρωπος στο νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος αποστέλοντας και εγγράφως τις πληροφορίες. Ότι ο ηλικιωμένος είναι απύρετος και με καλό οξυγόνο. Μετά από πιέσεις, ο διασώστης του ΕΚΑΒ πήγε να παραλάβει τον ηλικιωμένο έχει καταθέσει ότι το οξυγόνο του ήταν στο 84% και είχε 40 πυρετό. Μετά από ένα μήνα ο άνθρωπος αυτός κατέληξε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι που καταλήγουν σε γηροκομείο είναι το 20% των τροφίμων. Στο εν λόγω γηροκομείο το ποσοστό ανέρχεται σε 100 με 120%.

Όπως αναφέρθηκε στους περισσότερους νεκρούς η γνωμάτευση του γιατρού ήταν ανακοπή καρδιάς, όμως σε δύο από τους ηλικιωμένους που οι συγγενείς τους τους μετέφεραν στο νοσοκομείο υπήρχε γνωμάτευση οτι ο θάνατός τους οφειλόταν σε βλάβη σε ζωτικά όργανα κι άλλες διαφορετικές αιτίες.

Οι γιατροί του νοσοκομείου τους ενημέρωσαν οτι αυτές οι βλάβες προέρχονταν από παραμέληση στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Η έρευνα στρέφεται στα δεδομένα των φακέλων αυτών των δύο ηλικιωμένων και στο νοσοκομείο.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται 10 καταθέσεις από πρωην υπαλλήλους του συγκεκριμένου γηροκομείου, από τους οποίους πολλοί δήλωσαν ότι δεν άντεχαν τις συνθήκες εκεί ή απολύθηκαν γιατί διαμαρτύρονταν για τις επικρατούσες συνθήκες. Κατέθεσαν ότι οι άνθρωποι υποσιτίζονταν και είχαν εντολή όταν ηλικωμένοι διαμαρτύρονταν να μην τους δίνουν σημασία. Επίσης δεν τους καθάριζαν μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο.

Στην δικογραφία έχουν ενταχθεί καταθέσεις συγγενών ανθρώπων που κατέληξαν στο εν λόγω οίκο ευγηρίας. Επίσης σημειώνεται αν πίσω από την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων υπήρχε κίνητρο. Στις 20 Μαρτίου υπήρξε αυτοψία όπου δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Όμως είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα γίνει έλεγχος κάτι που είχαν πληροφορηθεί οι ιθύνοντες.

Προσφάτως έγινε εμπρηστική επίθεση σε άτομο που σχετίζεται με την ιδιοκτησία του εν λόγω οίκου ευγηρίας κάτι που επίσης ερευνάται ενδελεχώς.

Ο δικηγόρος του Οίκου ευγηρίας στο MEGA

Από πλευράς του, ο κ. Ιωάννης Σφακιωτάκης, Δικηγόρος Οίκου Ευγηρίας μίλησε για δυσφήμιση του γηροκομείου.

«Σε αυτές τις ασύλληπτες κατηγορίες διενεργήθηκαν δυο επιχειρήσεις πολυπρόσωπες η μια 22-23 Μαρτίου του 2021 αιφνιδιαστική. Εκεί ήταν πάνω από 20 άτομα σε όλους τους χώρους και κατέληξαν στο μηδέν. Η δεύτερη ήταν από ένα πρόσωπο δήθεν για κάποιες πράξεις που έγιναν σε βάρος μιας ηλικιωμένης η οποία πέθανε τον Μάη του 2020. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ακούστηκαν τα άτομα των οικείων της».

«Δεν παίρνω τίποτα δεδομένο για τον αριθμό των θανάτων. Δεν είναι ο αριθμός… δεν μπορώ να το ελέγξω. Δεν ξέρω αν ειναι 68 ή από τι πέθαναν. Αποδείχθηκε ότι η καταγγελία ήταν ψευδής.».

Δείτε το σχετικό βίντεο: