Μια ημερομηνία που έχει γραφτεί στις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας του 20ού αιώνα.Μια ημερομηνία που για περισσότερα από εκατό χρόνια έχει σημαδέψει έναν ολόκληρο λαό με ένα από τα χειρότερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.Εγκλήματα που όχι μόνοκαθόρισαν τη συνέχεια και την ιστορία ενός έθνουςαλλά παραμένουν ατιμώρητα και διαπράττονται– ακόμη και σήμερα – από τον ίδιο θύτη.

Είναι η μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αφανισμού και ολοκληρωτικής εξόντωσης του αρμενικού έθνους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τη σύλληψη και την εκτέλεση 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη μέσα σε ένα βράδυ. Η πράξη αυτή αποτελούσε την έναρξη ενόςοργανωμένου και μελετημένου σχεδίου του δόγματος του «παντουρκισμού», δηλαδήτης δημιουργίας ενός ομοιογενούς τουρκικού πληθυσμού, εξαφανίζοντας κάθε μειονότητα που αποτελούσε εμπόδιο αυτού του οράματος.

Η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων ξεκίνησε με θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον τους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε ως αποτέλεσμα την σφαγή 1,5 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων εώς το 1918.Οι φρικαλεότητες συνεχίστηκαν και το1920-23 με τους υπόλοιπους Αρμένιους να υποβάλλονται σε περαιτέρω σφαγές και απελάσεις μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν αρκέστηκαν μόνο στην εξαφάνιση του αρμένικου πληθυσμούτης ευρύτερης περιοχής, αλλά έσπευσαν και σε καταστροφές περιουσιών, ιστορικών μνημείων και εκκλησιών καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατή η εξαφάνιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου του αρμενικού πολιτισμού στα μικρασιατικά εδάφη.

Η Τουρκία, το διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – 106 χρόνια αργότερα – όχι μόνο αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά συνεχίζει την εθνικιστική και επεκτατική πολιτική της προσθέτοντας όλο και περισσότερα εγκλήματα στο ποινικό της μητρώο,διαπράττονταςπαρόμοιες ενέργειες. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες ο κ.Ερντογάν έχει αναφερθεί στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων ως θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εφαρμόζοντας έτσι μια πολιτική αποποίησης των ευθυνών τους.Ηατιμωρησία του εγκλήματοςτης Γενοκτονίαςέδωσε χώροστην Τουρκία να επαναλάβει τον αφανισμό τόσοτων Ελλήνων του Πόντου καιτης Μικράς Ασίας όσο και των Ασσυρίων.

Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους συνεχίζονταιέως και σήμερα στην Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) με το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία είχε άμεση εμπλοκή υποστηρίζοντας ανοιχτά το κράτος του Αζερμπαϊτζάν με ηθική και υλική στήριξημε απώτερο σκοπό τον αφανισμό των Αρμενίων της περιοχής.

Τις πρωινές ώρες της 27 Σεπτεμβρίου του 2020 οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Αρτσάχ – παρά τησαφή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το 1994. Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζαν παραβίασε την συμφωνία, αφού παρόμοιες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2020. Αυτή τη φορά όμως υπήρχε μια μεγάλη διαφορά, αφού οι δυνάμεις τους στοχοποίησαν άμαχο πληθυσμό με πυραύλους και drones, προκαλώντας απώλειες αθώων πολιτών, ανάμεσα τους και παιδιά.

Η εμπλοκή της Τουρκίαςστον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ξεκάθαρη, αφού λίγο καιρό πριν την επίθεση, εκμεταλλευόμενη τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Αζερμπαϊτζάν, μετέφερε μεγάλο αριθμό σύγχρονου πολεμικού εξοπλισμού, απέστειλε μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία και πούλησε όπλα έξι φορές περισσότερα από πέρυσιστους Αζέρους.Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου,υποστήριξαν ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν με προκλητικές δηλώσεις, όπως τηναναφορά στον Ενβέρ Πασά, έναν από τους τρεις οργανωτές της Αρμένικης Γενοκτονίας.Είναι προφανές πως η συμμαχία μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετεί συμφέροντα και των δυο κρατών σε μια προσπάθειαυλοποίησης του παντουρκικού σχεδίου που ξεκίνησε το 1915.

κοιμητηριο_Γεραπλουρ_οπου_αναπαυονται_οι_ηρωες_του_προσφατου_πολεμου_στο_Αρτσαχ
κοιμητήριο Γεραπλουρ όπου αναπάυονται οι ήρωες του πρόσφατου πολέμου στο Αρτσάχ

Τα γεγονότα του πρόσφατου πολέμου – που διήρκησε 44 μέρες – θύμισαν τις εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων κατα του αρμένικου λαού το 1915. Η τουρκοαζέρικη συμμαχία ξεκίνησε τις επιθέσεις στα σύνορα του Αρτσάχ, καιστοχοποίησε άμαχο πληθυσμό βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές αλλά καινοσοκομεία και μαιευτήρια προκαλώντας εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες. Το Αζερμπαϊτζάν – εκμεταλλευόμενη την παθητική στάση της διεθνούς κοινής γνώμης – δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς (απαγορευμένες από το 2010), ενώ βασάνισε μέχρι θανάτου αιχμαλώτους του πολέμου, δημοσιεύοντας τις πράξεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως και το 1915, έτσι και τώρα οι Τουρκοαζέροι εξαφανίζουν οποιοδήποτε τεκμήριο που αποδεικνύει την αρμενική παρουσία στις περιοχές που κατέλαβαν, κατεδαφίζοντας εκκλησίες, μνημεία και καταστρέφοντας νεκροταφεία. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.Το καθεστώς Αλίεφ συνεχίζει μετά από πέντε μήνες να κρατά παράνομα τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για τήρηση των όρων της συμφωνίας που υπογράφει στις 10 Νοέμβρη.

Γίνεται σαφές πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων σε οικουμενικό επίπεδο, αφενός αποτελεί θέμα στοιχειώδους σεβασμού στη μνήμη, τον πολιτισμό και την ιστορία του αρμένικου λαού, αφετέρου θα αποτρέψει την Τουρκία και τους συμμάχους της από την επιθετική και προκλητική πολιτική που ακολουθούν εναντίον όχι μόνο της Αρμενίας και του Αρτσάχ αλλά και των υπολοίπων λαών. Για αυτό τον λόγο, η διεθνής κοινότητα οφείλει περισσότερο από ποτέ να παρέμβει άμεσα και έμπρακτα, αφού βλέπουμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν οι εγκληματικές ενέργειες δεν τιμωρούνται όπως τους αρμόζει.

Εμείς, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, είμαστε μια οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του αρμενικού λαού, που προασπίζει τον σεβασμό στην ελευθερία έκφρασης των ιδεών και των απόψεων, προάγει και υπερασπίζεται το δικαίωμα για την ελεύθερη βούληση των πολιτών. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι όταν βλέπουμε τον πρόεδρο της γείτονος χώρας να αποδεικνύει κάθε μέρα με τις πράξεις του πως αξίες σαν αυτές δεν έχουν θέση στην "Δημοκρατία της Τουρκίας". Βλέπουμε πως ο κ. Ερντογάν όχι μόνο παραβιάζει τα διεθνή διακρατικά δικαιώματα που πλαισιώνουν την φιλειρηνική συμβίωση των λαών, αλλά αδιαφορεί πλήρως για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στον ίδιο του το λαό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποχώρηση της Τουρκίας από την διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατα των γυναικών, την φυλάκιση δημοσιογράφων και πολιτικών που εναντιώνονται στην πολιτική του προέδρου, την φίμωση όσων μιλούν για την Γενοκτονία.

Ως μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, γνωρίζουμε καλά ότι είναι βαριά η εθνική κληρονομιά μας. Γνωρίζουμε επίσης οτι οι τωρινοί αλλά και μελλοντικοί αγώνες μας θα είναι δύσκολοι. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τους συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την δικαίωση του αρμένικου λαού. Εμείς θα αγωνιζόμαστε όσο η Τουρκία του Ερντογάν και το Αζερμπαϊτζάν του Αλίεφ συνεχίζουν την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η διεθνής κοινότητα κάνει τα στραβά μάτια.Είμαστε ευγνώμονες προς τον Ελληνικό λαό που υπήρξε πάντα στο πλευρό μας, στηρίζοντας κάθε μας αγώνα, όσο δύσκολος και αν αυτός ήταν.

*Η Ζάννα Χοβσεπιάν γράφει εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος