Την Κυριακή 21/04 πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» η Κεντρική Εκδήλωση για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με εισηγητή τον κ. Νταρόν Δερεγιάν και κεντρικό ομιλητή το Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου και τη Βουλή των Ελλήνων ο κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

«Η Ελλάδα που η ιστορία την έφερε διπλά σε μια κοινή και παράλληλη μοίρα με αυτήν των Αρμενίων, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτούς τους ανθρώπους σε κάθε σημείο εγκατάστασής τους και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου η αρμενική κοινότητα υπήρξε ένα από τα πιο ζωτικά και δραστήρια κομμάτια της πόλης αλλά και στη σύγχρονη εποχή», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Χατζηγεωργίου. Επεσήμανε μάλιστα ότι «Η Ελλάδα ήταν όχι μόνο μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ποινικοποίησε και την άρνησή της. Μιλάμε σήμερα, όχι για να σπείρουμε το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς αλλά για να διατηρήσουμε τη συλλογική μας μνήμη ζωντανή, να υποδείξουμε τα όρια της ανθρώπινης θηριωδίας ως προς τη διαφορετικότητα, ως προς το άλλο και κυρίως για να φωνάξουμε σήμερα, ακόμη μια φορά σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας ούτε ξεχνιέται, ούτε παραγράφεται».

«Η μνημόνευση την αρμένικης γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνον απόδοση φόρου τιμής στους προγόνους μας αλλά είναι επίσης και υποχρέωση μπροστά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να θυμάται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν, έτσι ώστε να γίνουν βήματα με στόχο να αποκλεισθεί η επανάληψή τους», σημείωσε ο πρέσβης της Αρμενίας κ. Fadey Charchoghlyan. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του «στους πιστούς φίλους», όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες, καθώς η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει από το 1996 την Αρμενική Γενοκοτονία.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «Οι Αρμένιοι στην Ελλάδα, ξεκίνησαν μια νέα ζωή, μέσα από τον πόνο και τον ξεριζωμό. Εργάστηκαν σκληρά και δημιούργησαν νέες οικογένειες. Έφεραν μαζί τους τον πλούτο της ιδιαίτερης εθνικής παράδοσης και πολιτισμικής τους κληρονομιάς, τα τραγούδια, τις συνταγές, τα έθιμά τους. Συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της νέας τους πατρίδας, εμπλούτισαν ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό μας. Η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι η παλαιότερη οργανωμένη Κοινότητα Αρμενίων στην Ελλάδα. »

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Παρασκευή Πατουλίδου δηλώνοντας ότι «στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Εβραίων, άκουσα το Γερμανό πρέσβη να ζητά συγνώμη. Εύχομαι να ζω, για να δω σε μια ανάλογη εκδήλωση, μετά από τα 104 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων που τιμούμε σήμερα και από τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου, τον Τούρκο πρέσβη να ζητά συγνώμη! Σήμερα τιμούμε την 104η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων. 1,5 εκατομμύριο ψυχές, ζητούν αναγνώριση!»

Στην παρουσία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «περήφανος για την αρμένικη κοινότητα, για την προκοπή της και τον τρόπο που ανοίγει τους ορίζοντες της πόλης μας».

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Philippe Ray, ο οποίος εξήρε την παρουσία των Αρμενίων στη Γαλλία αλλά κυρίως τη συμβολή τους στην διαφοροποίηση του γαλλικού έθνους και τον εμπλουτισμό του γαλλικού πολιτισμού.

Επίσης, παρέθεσε τη δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron:

«Η Γαλλία, είναι πρωτίστως η χώρα που ξέρει να κοιτάζει την ιστορία κατάματα, που έχει καταγγείλει από τις πρώτες τη δολοφονική καταδίωξη του αρμενικού λαού, η οποία ήδη από το 1915 κατονόμασε τη γενοκτονία όπως ακριβώς συνέβη, και η οποία το 2001, μετά από μεγάλο αγώνα, την αναγνώρισε νομοθετικά και ανακηρύσσει τώρα την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ο κεντρικός ομιλητής Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ανέπτυξε το θέμα: « Τουρκία, Quo Vadis; Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές δυναμικές στα χρόνια του Ερντογάν » τονίζοντας ότι «Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα δεσποτική, δεν γνώρισε τη δημοκρατία, ούτε οι πολίτες της έχουν παραστάσεις δημοκρατίας. Μάλιστα τα 80 χρόνια των Κεμαλιστών (1923-2002) ήταν ακόμη πιο οδυνηρά για τις μειονότητες για τη μεταχείριση αυτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απ' ό,τι υπήρξαν τα πρώτα χρόνια της περιόδου Ερντογάν, όπου έγινε πράγματι μια μεγάλη προσπάθεια η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς, για να αλλάξουν οι κατευθύνσεις της Τουρκίας». Ο κ. Φίλης προσέθεσε ότι «Εμείς ως επιστήμονες και ο ελληνισμός εν γένει, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε την αλλοίωση αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι επίγονοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ενώ όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αφήσουν κατά μέρος τη μισή συγνώμη, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν το 2014, και να παραδεχθούν τα εγκλήματά τους. Αν ο θύτης βρει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες τους, να συμβιβαστεί με το παρελθόν και να αποκαταστήσει τη ιστορική αλήθεια τότε το θύμα μπορεί να έχει το μεγαλείο ψυχής να του προσφέρει συγχώρεση».

Εκτός από το Γάλλο Γενικό Πρόξενο, την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι γενικοί πρόξενοι της Κύπρου και της Βουλγαρίας καθώς και ο επίτιμος πρόξενος της Λετονίας.

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Βαρδαλής, Κωσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Γιάννης Σαρίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Παρευρέθηκαν επίσης δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Ορφανός και Νίκος Ταχιάος, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπρόσωποι των Ποντιακών Οργανώσεων ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΔΙΣΥΠΕ.

Η Εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική παρέμβαση από τη Μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Κούκα και σολίστ την κα Θάλεια Μαυρίδου.

Μετά το πέρας της Εκδήλωσης ακολούθησε σιωπηρή πορεία προς το Ηρώο του Γ΄ Σ. Στρατού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από:

Την Υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας - Θράκης) ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης
Τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
Τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας
Τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλικής Δημοκρατίας
Τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τον εκπρόσωπο του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Το Στρατηγό – Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού
Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Το Δημάρχο Θεσσαλονίκης
Τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Νεάπολης – Συκεών
Την εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Τον Α' Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Την εκπρόσωπο του Ελληνοαρμενικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Τον πρόεδρο του Ελληνοπολωνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Επενδύσεων
Τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Θεσσαλονίκης
Τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων
Τον εκπρόσωπο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων
Τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
Τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος
Τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Β. Ελλάδος