Εξονυχιστικούς ελέγχους διεξάγει η αστυνομία εν όψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού. Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα και με στοχευμένα μπλόκα η ΕΛΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», ακόμη και όταν προσπαθούν τους πείσουν με... απίστευτες δικαιολογίες.

Ουρές χιλιομέτρων και δικαιολογίες κάθε λογής, με την τιμητική τους να έχουν οι ιατρικοί λόγοι, ενώ κάποιοι άλλοι το προχωρούν ακόμη περισσότερο, λέγοντας πως θέλουν να πάνε να αγοράσουν λάδι από την... Καλαμάτα.

Τους γύρισαν πίσω…

Περισσότερα από 300 οχήματα εκδρομέων υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα στις εθνικές οδούς από το πρωί ως το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος από την Περιφέρεια Αττικής χωρίς τεκμηριωμένο λόγο, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Αναλυτικότερα, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τις 6 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, 208 οχήματα υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην Αθήνα καθώς δεν δικαιολόγησαν τη μετακίνησή τους, ενώ σημειώθηκαν και δύο παραβάσεις μετακίνησης, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Παράλληλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας η Τροχαία Αττικής υποχρέωσε σε αναστροφή άλλα 95 οχήματα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα το Σάββατο καταγράφηκε η έξοδος 8.300 οχημάτων από την Αθήνα προς την Κόρινθο, και 8.455 οχημάτων από την Αθήνα προς τη Λαμία.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, όσοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την ΕΛΑΣ, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.

Αυστηροί έλεγχοι δεν γίνονται μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους των εθνικών οδών, καθώς και στα ΚΤΕΛ.

Μάλιστα, χθες, στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, άνδρες της αστυνομίας σταμάτησαν ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ και πραγματοποίησαν έλεγχο σε κάθε επιβάτη του με αποτέλεσμα όσοι δεν έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα να τους ζητηθεί να κατέβουν από το ΚΤΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα.

Δικαιολογίες για… Όσκαρ

Παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που επιχειρούν να περάσουν τα διόδια προφασιζόμενοι ένα σωρό δικαιολογίες.
Μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους.

Σύμφωνα όμως, με αστυνομικές πηγές, μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες, πάντως, ήταν αυτή πολίτη, χθες (Παρασκευή), στα διόδια της Ελευσίνας, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους. Οταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.

O διοικητής της Τροχαίας Αθηνών, Σπύρος Λάσκος, αποκάλυψε ποια ήταν η πιο τρελή δικαιολογία που άκουσε από οδηγό για να περάσει τα διόδια. Όπως είπε, ένας 50χρονος ήθελε να πάει στο χωριό για να δει την πεθερά του που είναι έγκυος και την αγαπά πολύ. «Είναι πανθομολογούμενο ότι ως λαός είμαστε ευρηματικοί και χιουμορίστες. Κάποιος 50χρονος οδηγός επικαλέστηκε εγκυμοσύνη της πεθεράς του και, όταν τον ρώτησε ο αστυνομικός «μα πόσο χρονών είναι η πεθερά σας», είπε «είναι 45 αλλά είναι η δεύτερη σύζυγος του πεθερού μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών, κ. Λάσκος. «Φυσικά επέστρεψε πίσω».

Επίσης, ένας οδηγός θέλησε να ταξιδέψει μέχρι την Καλαμάτα για να αγοράσει λάδι, όμως οι αστυνομικοί των ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω.

Για τη Λευκίμμη της Κέρκυρας με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ μαζί με την κόρη και τη σύζυγο του ξεκίνησε νωρίς το πρωί ένας εκπαιδευτικός. Αντί για την Κέρκυρα, όμως, όλη η οικογένεια βρέθηκε στο απέναντι ρεύμα της εθνικής οδού να περιμένει λεωφορείο για να επιστρέψουν στην Πεύκη από όπου και ξεκίνησαν. Στα διόδια της Ελευσίνας οι αστυνομικοί μετά τον έλεγχο κατέβασαν όλη την οικογένεια με τις βαλίτσες από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αφού δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μεταβούν στο νησί του Ιονίου. «Με κατέβασαν από το λεωφορείο και μου στερούν αυτό το δικαίωμα, ο πατέρας μου είναι κατάκοιτος», υποστήριξε ο εκπαιδευτικός.

Ουρές χιλιομέτρων και δικαιολογίες κάθε λογής, με την τιμητική τους να έχουν οι ιατρικοί λόγοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ήταν ενήμεροι πως η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες από νομό σε νομό καταργήθηκαν.

Κάποιοι άλλοι προέβαλλαν και επαγγελματικούς λόγους μετακίνησης, χωρίς όμως τα έγγραφα που έφεραν να το πιστοποιούν. Όπως σημείωσε η κυρία Χαρίκλεια Δημοπούλου, επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κάποιοι είχαν παρέμβει χειρόγραφα στις βεβαιώσεις από το ΕΡΓΑΝΗ.

Χθες, από τις 06:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι πέρασαν από τα διόδια της Κορίνθου 5.100 αυτοκίνητα. Καταγράφηκε μία παράβαση μετακίνησης και έγιναν 60 επιστροφές, ενώ από τα διόδια της Αθηνών – Λαμίας έφυγαν 4.727 αυτοκίνητα. Δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση, ενώ έγιναν 42 επιστροφές.

Τα πρόστιμα, πάντως, είναι υψηλά και ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και στα 500 ευρώ για ψευδή δήλωση.