Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 30 με 39 με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίοι θα μπορούν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από τις αρχές Μαΐου επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων έως τις 10 το βράδυ ενώ ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων, εμβολιασμοί θα διενεργούνται και τα Σαββατοκύριακα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να χωριστεί σε δύο υπο-ομάδες, των 40-44 και 45-49 δηλαδή.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες, για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα, ξεπερνά το 60% προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τέλος, εκτίμησε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών θα ανοίξει το Σάββατο 24 Απριλίου, ενώ την Μ. Τρίτη, 27/4, ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κανονικά οι εμβολιασμοί Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα

Στην απόφαση να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Παρά τις αρχικές προθέσεις να μην λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα τις τέσσερις ημέρες της γιορτής του Πάσχα (Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα), η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να συνεχιστεί κανονικά η επιχείρηση «Ελευθερία».

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα μείνουν ανοικτά και θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα και οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Η μοναδική ημέρα που δεν θα γίνουν εμβολιασμοί θα είναι η Κυριακή του Πάσχα 2 Μαϊου 2021.

Μπαίνουν και τα ιδιωτικά κέντρα

Στα ήδη λειτουργούντα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά (δημόσιες δομές και mega centers) στη «μάχη» ρίχνεται πλέον και ο ιδιωτικός τομέας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χθες, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, «εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν ήδη, ξεκινά άμεσα και η λειτουργία εμβολιαστικών σημεία εντός ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων, κλινικών και ιατρείων, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο ταχύτερα περισσότεροι συμπολίτες μας».