Μια πρόσφατη ανακοίνωση στο ιατρικό περιοδικό «BMJ» δείχνει ότι στην Αγγλία ο εµβολιασµός µείωσε κατά 80% τις εισαγωγές ασθενών ηλικίας πάνω από 80 ήδη τρεις µε τέσσερις εβδοµάδες µετά την α’ δόση του εµβολίου. Η ίδια ανακοίνωση λέει ότι ο εµβολιασµός µείωσε τους θανάτους κατά 85%. Ο εµβολιασµός στην Αγγλία, λοιπόν, δηµιουργεί ένα πολύ αποτελεσµατικό τείχος προστασίας στους εµβολιασµένους.

Ποια είναι τα στοιχεία από τη χώρα µας; Είναι παρόµοια: Βλέπουµε και στην Ελλάδα µείωση των εισαγωγών στις µεγαλύτερες ηλικίες που έχουν εµβολιαστεί. Σαν παράδειγµα, στο «Σωτηρία», το µεγαλύτερο κέντρο αναφοράς για COVID, το δίµηνο Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου έγιναν 770 εισαγωγές ασθενών και ανάµεσα σε αυτούς υπήρχαν 166 άτοµα ηλικίας άνω των 80. Στο διάστηµα, αντίστοιχα, 1η Μαρτίου έως 20 Απριλίου έγιναν 1.170 εισαγωγές, εκ των οποίων µόνο 74 αφορούσαν σε άτοµα άνω των 80 ετών και σχεδόν όλοι δεν ήταν εµβολιασµένοι. Σε σχέση µε το δίµηνο πριν από τα Χριστούγεννα και την έναρξη των εµβολιασµών, λοιπόν, και παρά το
Παραμένουμε ασφαλείς και αποφεύγουμε συμπτώματα, φάρμακα, νοσηλείες, κίνδυνο και άγχος
γεγονός ότι τα κρούσµατα στην Αθήνα αυξήθηκαν σηµαντικά, όπως και ο αριθµός των νοσηλευοµένων, η ανάγκη για νοσηλεία ασθενών ηλικίας µεγαλύτερης των 80 -που είναι ηλικία που εµβολιάστηκε κατά προτεραιότητα - µειώθηκε σηµαντικά. Και αντίθετα, ενώ το δίµηνο Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου έγιναν εισαγωγές 298 ατόµων ηλικίας µικρότερης των 59, τις τελευταίες 50 ηµέρες έγιναν 660 εισαγωγές αυτών των ηλικιακών οµάδων, που, βέβαια, δεν έχουν εµβολιαστεί. Αν, δε, ελέγξουµε θανάτους, σε 60 θανάτους που συνέβησαν το τελευταίο δεκαήµερο στην Ελλάδα σε ασθενείς άνω των 80 (που µπορούσαν και θα έπρεπε να είναι εµβολιασµένοι), οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ανεµβολίαστοι - µε 2 εξαιρέσεις, ασθενείς που είχαν σοβαρές συννοσηρότητες.

Αρα ο εµβολιασµός προστατεύει, µειώνει σηµαντικά λοιµώξεις και θανάτους. Και µε το δεδοµένο ότι προστατεύει τα µεγαλύτερης ηλικίας άτοµα, στα οποία η ανοσολογική απάντηση είναι λιγότερο αποτελεσµατική, πολύ περισσότερο µπορεί να προστατέψει τους νεοτέρους. Ο εµβολιασµός είναι η απάντηση στις λοιµώξεις, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη, πιο ανώδυνη και πιο αποτελεσµατική από τη θεραπεία. Με τον εµβολιασµό παραµένουµε ασφαλείς και αποφεύγουµε συµπτώµατα, φάρµακα, νοσηλείες, κίνδυνο και άγχος.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απριλίου