Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν σε ομιλία τους σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΚΠΑ με θέμα τις «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021» το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο συνάδελφός του Νίκος Σύψας.

Οι δύο καθηγητές μίλησαν για τη σημαντικότητα των εμβολιασμών, το δείκτη θετικότητας της χώρας αλλά και για το πότε αναμένεται να πέσει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα Υγείας. Αναφορικά με το δείκτη μεταδοτικότητας Rt στις «κρίσιμες» περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι στην πρώτη περιοχή ο αριθμός βρίσκεται στο 0,95 και κρίνεται ως «ενθαρρυντικός». Ενώ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 1.

Σε περίπτωση που ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμείνει κάτω από το 1, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο θα πέσουν στους 400. Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας θέλησε να επιστήσει για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα των εμβολίων στη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε θα έρθει το τέλος της μάσκας σε περίπτωση που εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time