Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και στο τραπέζι θα «απλωθούν» όλες οι σκέψεις για ένα ακόμα γενναίο βήμα προς την κανονικότητα. Οι ειδικοί ύστερα από την όρθια διασκέδαση, την επιστροφή των σχολικών εκδρομών και την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα στο 50% της χωρητικότητάς τους, στοχεύουν πλέον σε νέες προτάσεις που θα συμβάλλουν στη χαλάρωση των μέτρων.

«Πέφτουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Το επόμενο μέτρο που θα εξεταστεί, είναι η άρση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να γίνει ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις συνωστισμού η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική, λόγω του συναγερμού που έχει προκαλέσει η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού.

Τέλος Μαρτίου η άρση των περισσότερων μέτρων

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με τα άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, εξηγώντας πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί.

Ωστόσο, τόνισε από τη μία, ότι «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα» και από την άλλη, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους».

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Παράλληλα, ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε σε ημερίδα και αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως εξήγησε, αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κοροναϊού, που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε, «δεν είμαστε στο τέλος του κοροναϊού, ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε ''επείγουσα φάση''».