Αιδήμων σιωπή για την ΧΑ!
Θα ομολογήσει το πολιτικό σύστημα την ευθύνη του;;
του Νίκου Σίμου
Αν θέλαμε να σταθούμε σε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, πέραν των όσων έχουν αναλυθεί και από το ραδιοσταθμό των Παραπολιτικών και από το site της εφημερίδος, ίσως θα πρέπει να καταγράψουμε την ηχηρή σιωπή- από πλευράς όσων από τη ΝΔ μίλησαν δημοσίως αλλά και από άλλα κόμματα- για το ποσοστό που έπιασε η Χρυσή Αυγή με τους υποψηφίους της, τόσο στο δήμο Αθηναίων όσο και στην περιφέρεια Αττικής.
Η σημασία της αξιολόγησης του ποσοστού που έπιασε ο υποψήφιος του φιλοναζιστικού κόμματος στην Αθήνα και μάλιστα μόλις λίγο πιο κάτω από τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει την αποτυχία των χειρισμών της Συγγρού σε δύο σημεία: Πρώτον στην επιλογή του υποψηφίου στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, από τον οποίον βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα. Δεύτερον στον τρόπο αντιμετώπισης του αποκληθέντος από την ίδια την ΝΔ πολιτικού μορφώματος της Χ.Α. Μετά την υπόθεση Μπαλτάκου με το δημοσιοποιηθέν βίντεο και τα όσα περιέχονταν στις συνομιλίες αυτές, δημιουργήθηκε ευλόγως η εντύπωση σε μερίδα του εκλογικού σώματος, που ήθελε είτε να ψηφίσει αντισυστημικά είτε να να αποδοκιμάσει εμφανώς και προκλητικώς την ΝΔ, ότι επειδή δεν μπορούσε αυτή να αντιμετωπίσει πολιτικά την ΧΑ, θέλησε μαζί με τον κυβερνητικό της συνεταίρο να την βγάλουν εκτός Νόμου χαρακτηρίζοντάς την προηγουμένως ως εγκληματική οργάνωση. Η επικράτηση, καλώς ή κακώς μιας τέτοιας αντίληψης ήταν βέβαιο ότι θα έριχνε νερό στο μύλο του φιλοναζιστικού κόμματος.
Ασφαλώς και η ΧΑ είναι ένας επικίνδυνος φορέας για το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού άλλωστε δεν πιστεύουν σ αυτό τα στελέχη της. Όμως την ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής δεν την προκάλεσαν οι πολίτες, αλλά το πολιτικό σύστημα που κυβερνά προκάλεσε τους πολίτες σε τέτοιο σημείο ώστε να θεωρούν ότι μπορούν να δώσουν στο σύστημα αυτό ένα μάθημα, αναδεικνύοντας ό,τι θα το ερέθιζε περισσότερο!
Με το σημερινό σχόλιο θέλω απλώς να αναδείξω πως η ίδια η Δημοκρατία μπορεί να αυτοϋπονομευθεί όταν αυτοί που την εκπροσωπούν διακρίνονται είτε για χαλαρή πολιτική σκέψη είτε υποπίπτουν σε πολιτικές γκάφες. ’λλωστε είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι τα άκρα ενισχύονται όταν οι κοινωνίες συνθλίβονται. Αυτό ας το έχουν υπ όψιν τους όσοι ομνύουν στο όνομα της Δημοκρατίας, αλλά θεωρούν ότι αυτή πορεύεται με αυτόματο πιλότο...