Πανελλήνια οργή έχει προκαλέσει η υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, καθώς τα όσα αποκαλύπτονται, μέρα με τη μέρα, δεν τα χωράει ανθρώπινος νους.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τοπικά ΜΜΕ, στον ιατρικό κόσμο των Χανίων το εν λόγω γηροκομείο ήταν γνωστό ως «πεθαμενατζίδικο», ενώ πολλοί χρησιμοποιούσαν το χαρακτηρισμό «πύλες της κολάσεως» όταν ήθελαν να αναφερθούν σε αυτό.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα τελευταία 24ωρα ειδήσεις γύρω από περίεργες μεταβιβάσεις ή πωλήσεις ακινήτων των ηλικιωμένων που πέθαναν μέσα στη μονάδα φροντίδας «Αγία Σκέπη» στα Τσικαλαριά Χανίων, με την ιδιοκτήτρια της δομής και τους δικηγόρους της να διαψεύδουν τα πάντα και να κάνουν λόγο για σκευωρία, για λόγους εκδίκησης, εργαζομένων που είχαν απολυθεί από το γηροκομείο.

Οι συνθήκες «φιλοξενίας» στο γηροκομείο, κατά κοινή ομολογία των ανθρώπων που καταθέτουν για την υπόθεση, επιδεινώθηκαν ραγδαία, όταν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό οι υπεύθυνοι φέρεται να βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία ώστε να απαγορεύσουν την είσοδο σε συγγενείς. Ωστόσο, οι καταγγελίες που γίνονται φαίνεται να φτάνουν μέχρι το 2012, ενώ οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη με σκοπό να διαπιστωθεί πόσοι τελικά ήταν οι «περίεργοι» θάνατοι που συνέβησαν μέσα στη μονάδα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται πάνω από 500 περιπτώσεις.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά την καταγγελία μιας Χανιώτισσας δικηγόρου, την ταυτότητα της οποίας μάλιστα αποκάλυψαν στο Διαδίκτυο τρεις νυν εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας, ένας εκ των οποίων συνελήφθη χθες για συκοφαντική δυσφήμηση της καταγγέλλουσας.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων προκειμένου να ξεκινήσει την έρευνα, ενώ διατάχτηκε ακόμα και η εκταφή σορού ηλικιωμένης γυναίκας για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου της. Μέχρι στιγμής εξετάζονται 64 περιπτώσεις θανάτων το 2020 και άλλες 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς όλες τους είχαν αποδοθεί σε καρδιακή ανακοπή, ενώ τα πιστοποιητικά ήταν όλα υπογεγραμμένα από τον ίδιο γιατρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα ολοκληρωθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε κακοποιήσεις, τυχόν ανθρωποκτονίες και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, και στη συνέχεια θα ανοίξει το δεύτερο σκέλος, που έχει να κάνει με τα εγκλήματα κατά της περιουσίας.

Η «περίεργη» πώληση

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστή η περίπτωση μιας ηλικιωμένης, ευκατάστατης οικονομικά, τροφίμου στον οίκο ευγηρίας, που έζησε εκεί από το 2013 έως το 2017. Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου συγγενικού της προσώπου, η 91χρονη έκανε το 2017 ένα ειδικό πληρεξούσιο στην ιδιοκτήτρια της δομής, με το οποίο την εξουσιοδοτούσε να πουλήσει ένα δικό της ακίνητο, σε κεντρικό σημείο στην πόλη των Χανίων. Μάλιστα, η καταγγελία αναφέρει ότι στο σπίτι υπήρχαν πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα, λίρες κ.λπ.

Η ανιψιά της ηλικιωμένης ανέφερε ότι η θεία της είχε διαγνωστεί από νευρολόγο ότι έπασχε από άνοια και χρειαζόταν να οριστεί «δικαστική συμπαράσταση» που θα χειριζόταν τις προσωπικές της υποθέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της καταγγέλλουσας, το 2017 η διευθύντρια πούλησε (εκ μέρους της ηλικιωμένης) το ακίνητο για 50.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του ήταν 170.000 ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ακίνητο πουλήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο του κατασκευαστή μιας κτιριακής επέκτασης της δομής ηλικιωμένων. Πλέον αναμένεται άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο της 91χρονης όσο και της ιδιοκτήτριας της δομής. Παράλληλα ερευνώνται διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή, τυχόν δωρεές και λογαριασμοί του ιδρύματος.

Ζητούν μυστικότητα της διαδικασίας

Την ίδια ώρα, άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αναμένεται να ζητηθεί και από πλευράς της δομής ηλικιωμένων, καθώς, σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Νίκο Ρουσόπουλο, υπάρχουν κάποια μηνύματα (SMS) που «φωτίζουν» μία άλλη πτυχή που δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα parakritika.gr, σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, οι μάρτυρες που έχουν προχωρήσει στις καταγγελίες σε ΜΜΕ έχουν ανταλλάξει μηνύματα με την ιδιοκτήτρια λίγο πριν απολυθούν, στα οποία παραδέχονται ότι έκαναν λάθη και επιθυμούν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τη δομή.

Οι συνήγοροι της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου χθες κατέθεσαν αίτηση σε Άρειο Πάγο και Εισαγγελία Εφετών Κρήτης ζητώντας να τηρηθεί η μυστικότητα της διαδικασίας, ενώ ζήτησαν την κλήση 52 μαρτύρων, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις 6 Μαΐου.
Παράλληλα, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

«Όπως, βέβαια, προσκόμισα και δύο μηνύματα καταγγελλόντων, στα οποία η μία λέει ότι “είμαι πάρα πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων”, πώς μετά η ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων έγινε το σύγχρονο Άουσβιτς, ο δε δεύτερος ζητάει συγγνώμη γιατί δεν έκανε το τεστ κορωνοϊού όπως έπρεπε να το κάνει, το επαναλαμβανόμενο και ζητάει συγγνώμη γιατί είχατε δίκιο σε όλα και αποχωρεί. Όλα αυτά να τεθούν υπ’ όψιν των προανακριτικών Αρχών, για να μπορέσει να αποδοθεί πλέον αυτό που πρέπει να αποδοθεί, αν υπάρχει και το τι υπάρχει, που για μας δεν υπάρχει τίποτα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time