Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικίες 30- 39 ετών μόνο όμως με το σκευασμα της Astra Zeneca δίνοντας την δυνατότητα σε 1,5 εκατομυρια πολίτες να εμβολιαστούν νωρίτερα. 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη μεπι στην πλατφόρμα . Οδηγία να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraΖeneca έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους σε εγκύους ή γυναίκες που σκοπευουν να τεκνοποιήσουν.

Αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών

Η Μεγάλη Εβδομάδα των εμβολιασμών ξεκίνησε με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 30-39, με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έτσι 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν νωρίτερα. Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση άρχισαν να λαμβάνουν μηνύματα…. Διαφορετικά όμως από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες…αφού στο μήνυμα δεν αναγράφεται η μέρα και η ώρα του ραντεβού αλλά η παρότρυνση να μπούνε στην πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού

«Οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα. Όσοι κλείνουν το ραντεβού τους μπορούν να εμβολιαστούν την αμέσως επόμενη μέρα όπως ο συγκεκριμένος πολίτης.» Η δεύτερη δόση θα πρέπει να απέχει 11 με 12 εβδομάδες από την πρώτη … Δίνεται όμως η δυνατότητα να απέχει και 8 εβδομάδες.

Νέος κύκλος αμφισβήτησης άνοιξε για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τη χθεσινή σύσταση να μην εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα οι έγκυες ή όσες προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν άμεσα. Διευκρινήσεις για τις γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών που σκοπεύουν ή είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η σύσταση είναι να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και θα πρέπει να κάνουν mrna. Θα πρέπει να περιμένουν την σειρά τους ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα στην ηλικιακή ομάδα που βρίσκονται και για τα υπόλοιπα εμβόλια.»

Κατά της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους 30άρηδες τάχθηκε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού. «Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55.» «Με όλο το σεβασμό στην Καθηγήτρια, την κυρία Λινού, κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της με τα δικά της στοιχεία, τις δικές της ανάγκες.»

Όσοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-39 ή 40-44 και δεν μπουν στην πλατφόρμα τώρα, η ευκαιρία θα δοθεί και αργότερα, όταν δηλαδή θα έρθει η σειρά τους.

Ποιες πλατφόρμες ανοίγουν:

Μ. Πέμπτη 40-44 (Astrazeneca)

Μ. Σάββατο 45-49

Eμβολιασμένοι ανά ηλικιακή ομάδα

Άνω των 85 ετών

61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση
65,7% αν συνυπολογίσουμε αυτούς έχουν κλεισμένο ραντεβού.

80 – 84

61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση
66% έχουν κλείσει ραντεβού

75 – 79

68% έχει εμβολιαστεί με μία δόση
77% έχουν κλείσει ραντεβού

70 – 74

50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση
70,57% έχουν κλείσει ραντεβού

65 – 69

27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση
68,5% έχει κλείσει ραντεβού.

60-64

51% έχει εμβολιαστεί
60% έχει κλείσει ραντεβού.