«Μάχη» για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα δίνουν από την μία κυβέρνηση και σύστημα υγείας, ωστόσο μέρος της κοινωνίας, είτε από την κούραση, είτε από νοοτροπία, δεν φαίνεται αποφασισμένη να συστρατευτεί σ’ αυτόν τον αγώνα.

Οι αρνητές των εμβολίων, αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας αποτυπώνουν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, η οποία καταγράφεται και μέσα από τα λύματα που εξετάζουν οι ειδικοί.


 Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία νοσηλεύονται τουλάχιστον 5.343 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, από τους οποίους οι 1.243 σε Μονάδες.

 Τα αισιόδοξα νέα πάντως έρχονται από το μέτωπο των εμβολιασμών, όπου χθες, πρώτη ημέρα πρόσβασης στην πλατφόρμα για ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων, προγραμματίστηκαν περισσότερα από 90.000.


 Τι δείχνουν τα λύματα

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις στα λύματα συνεχίζουν να δείχνουν το «δρόμο» που ακολουθεί η πανδημία.

 Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του κοροναϊού στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%.

 Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%).

 Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού κοροναϊού σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην περίοδο από 19 έως 25 Απριλίου 2021.

 Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές».

 Αρκουμανέας: Η χαλάρωση θα αργήσει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα πρέπει να εξετάζεται η πορεία της πανδημίας με τα στοιχεία ανά εβδομάδα και όχι μέρα – μέρα.

 «Είναι η τρίτη εβδομάδα που πέφτουν τα κρούσματα, έχει πέσει η θετικότητα, ενώ μετά από 9 εβδομάδες είχαμε μείωση και στους θανάτους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία είναι που δημιουργούν την αισιοδοξία για το μέλλον.

 «Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια» συμπλήρωσε ο κ. Αρκουμανέας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση κατά της πανδημίας.

 «Η χαλάρωση θα αργήσει, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, υπενθυμίζοντας πως όλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση. «Υπάρχει μια κούραση από τον κόσμο, όμως τώρα πρέπει να δείξουμε αντοχή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

 Ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εξετάζονται τα πλάνα «απελευθέρωσης» όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί.