Ως ημερομηνία-σταθμός μπορεί να θεωρηθεί η 27 Απριλίου 2021, καθώς με την ομόφωνη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) εγκρίθηκαν όλες οι προτάσεις του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, για τη Νέα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες εισηγήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ επισημοποιήθηκε η συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και η γενικότερη αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων και υβριδικών απειλών ήδη από την περίοδο της ειρήνης, με διοικητή Αντιστράτηγο, έχοντας υπό τις διαταγές της τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) με επικεφαλής υποστράτηγο και υποδιοικητή αξιωματικό του ΠΝ και την Ι Μεραρχία που θα έχει όλες τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού (Μοίρες Καταδρομών, 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 865 ΤΕΝΕΦ κλπ).

Έτσι δημιουργούνται ουσιαστικώς νέες Ειδικές Δυνάμεις, με τη «συνένωση» υπό ενιαία διοίκηση ήδη από την περίοδο της ειρήνης, των επίλεκτων δυνάμεων και των τριών Κλάδων, γεγονός που επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην εκπαίδευση, στον εξοπλισμό τους, στη φιλοσοφία τους και εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματική πάνω στα πρότυπα που έχουν μετασχηματιστεί οι Ειδικές Δυνάμεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Πρώτη φορά είχε ανακοινωθεί η συγκρότηση της ΔΕΠ υπό το ΓΕΕΘΑ, στις 26 Ιανουαρίου 2018, στη διάρκεια της τελετής εορτασμού των 60 χρόνων από τη δημιουργία της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) του Πολεμικού μας Ναυτικού, νυν Διοικήσεως Υποβρυχίων Αποστολών (ΔΥΚ), από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην Διοικητή της Μονάδος Ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ στη διάρκεια της ομιλίας του.

Στην τελετή αυτή, εκτός των άλλων, ήταν παρών και ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος, ο οποίος τότε υπηρετούσε στο ΓΕΕΘΑ υπό τον Ναύαρχο Αποστολάκη και είχε αρχίσει να «τρέχει» - σε επιτελική βάση – το όλο σχέδιο, που υλοποιείται πλέον επί των ημερών του.

Κατ’ αρχάς και τελείως σχηματικά, η ΔΕΠ είναι ένας νέος «Κλάδος» των ΕΔ, που περιλαμβάνει όμως τις Ειδικές Δυνάμεις ΟΛΩΝ των Κλάδων και υπάγεται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στον Α/ΓΕΕΘΑ. Οι Κλάδοι διατηρούν τις δικές τους Ειδικές Δυνάμεις ως προς την εκπαίδευσή τους και κάποιες αποστολές τους, αλλά ως προς το επιχειρησιακό σκέλος και τη δράση τους αυτές είναι πλέον κάτω από την «μπακέτα» του ΓΕΕΘΑ. Για παράδειγμα. Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο ή το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης ή η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών στο Σκαραμαγκά, εξακολουθούν να υφίστανται εκπαιδεύοντας το προσωπικό και υπαγόμενες στο Στρατό Ξηράς (οι δύο πρώτες) και στο Πολεμικό Ναυτικό (η τρίτη), όπως σήμερα. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) όμως ή οι επιχειρησιακές ομάδες της ΔΥΚ υπάγονται πλέον στη νέα ΔΕΠ, ενώ οι Ομάδες Εξουδετερώσεως Ναρκών (Θαλάσσης) της ΔΥΚ εξακολουθούν και παραμένουν στη ΔΥΚ και στο ΠΝ για την εκτέλεση των δικών τους εξειδικευμένων ναυτικών αποστολών. Αυτά ως προς ένα γενικό παράδειγμα.

Πρώτος Διοικητής της νέας ΔΕΠ έχει οριστεί ήδη από τις πρόσφατες τακτικές και έκτακτες κρίσεις του Μαρτίου 2021, ο νεοπροαχθείς σε Αντιστράτηγο Γεώργιος Τσιτσικώστας, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος και αυτός και επόμενο σχολείο της ΜΥΚ (105ο) από τον Στρατηγό Φλώρο (104ο), ο οποίος – Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας - είναι ο νυν «Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς-Συντονιστής Σύστασης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) - Διοικητής ΔΕΠ (με την ενεργοποίηση αυτής)», όπως είναι ο πλήρης τίτλος της θέσεώς του.
Δύο από τις καινοτομίες της ΔΕΠ, καθώς θα έχει…αρκετές, θα είναι ότι σε αυτήν θα υπάγεται το 865 Τάγμα Εναερίου Ανεφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, συσκευασία όλων των αλεξιπτώτων και συσκευασίας και ρίψεως όλων των φόρτων και άλλων ογκωδών αντικειμένων, ενώ στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, συγκροτείται και Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, που θα έχει τα 4 ελικόπτερα ειδικών αποστολών ΝΗ-90 και περίπου ίδιο αριθμό ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook για από αέρος διείσδυση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων με το προσωπικό τους ειδικώς εκπαιδευμένο για την αποστολή αυτή.

Τέλος, η χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ ΔΕΝ αφορά το θέμα της αναβαθμίσεως του Ναυστάθμου Κρήτης ή της μεταφοράς αρματαγωγών στο Βόλο.