Η πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στους συγγενείς που συγκατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε ο φορέας Public Health England.

Στην πράξη, η νέα έρευνα τονώνει τις ελπίδες πως ο εμβολιασμός μπορεί να «ψαλιδίσει» σημαντικά την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, η οποία είναι ένας επικίνδυνος επιδημιολογικός παράγοντας, ακόμα και σε νοικοκυριά όπου συνυπάρχουν νεαρά άτομα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ακόμα κι αν ο εμβολιασμένος πολίτης προσβληθεί από τον ιό, το εμβόλιο προστατεύει τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, καθώς περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσής μεταξύ 38 και 49% σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο φορέα.

Η προστασία κατά της μετάδοσης αναπτύσσεται δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης και φαίνεται ότι δεν εξαρτάται από την ηλικία, που σημαίνει ότι καλύπτει τόσο τους νεότερους (όπως νεαρά ζευγάρια ή αδέλφια) όσο και τους ηλικιωμένους (όπως γονείς, παππούδες και γιαγιάδες).

Αυτό ουσιαστικά προστίθεται στην ατομική προστασία που απολαμβάνει ο κάθε εμβολιασμένος, καθώς τα εμβόλια μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής Covid-19.

«Πρόκειται για καταπληκτικά νέα. Ήδη γνωρίζαμε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και αυτή η έρευνα είναι η πληρέστερη (με βάση) πραγματικά δεδομένα που δείχνουν ότι επίσης μειώνουν την μετάδοση αυτού του φονικού ιού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας πως η μελέτη «ενισχύει περαιτέρω (τα στοιχεία) πως τα εμβόλια είναι ο καλύτερος δρόμος για να αφήσουμε πίσω μας αυτή την πανδημία, καθώς προστατεύουν και μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση ενός μέλους του νοικοκυριού του καθενός».

Η Αγγλία έχει εμβολιάσει δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ταχύτατη πρόοδος της εμβολιαστικής εκστρατείας έχει επιτρέψει σε ερευνητές να μελετήσουν μεγάλα δείγματα πολιτών και να κάνουν ουσιαστικές συγκρίσεις όσον αφορά τα οφέλη των εμβολίων σε διάφορους χρονικούς ορίζοντες μετά τη χορήγηση της κάθε δόσης.

Η μελέτη που δημοσίευσε η Public Health England περιέλαβε περισσότερα 57.000 και πλέον άτομα από 24.000 νοικοκυριά όπου εμβολιασμένο άτομο διαγνώστηκε με τον κορονοϊό και συνέκρινε αυτές τις περιπτώσεις με σχεδόν 1 εκατομμύριο επαφές μη εμβολιασμένων φορέων.