Για τον εντυπωσιασμό των Βρυξελλών αναφορικά με μελλοντικό πρότζεκτ «Ελλάδα 2.0», αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για περίπου 30 δισ. Ευρώ».

Στο ρεπορτάζ του, ο συντάκτης εξωτερικών θεμάτων Tobias Zick αναφέρει: «Από τις Βρυξέλλες υπήρξε άμεσα ευνοϊκή ανταπόκριση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε την Τετάρτη μόνο θετικά να γράψει στο Twitter για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε μόλις αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση».

«Είναι καλό το ότι επικεντρώνεται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς για το μέλλον της χώρας», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Σημειώνεται ότι άν το σχέδιο εγκριθεί μετά από την εξέτασή του, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει ότι θα λάβει έως και 30,5  δισ. ευρώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος «NextGenerationEU».

Ειδικότερα η ΕΕ σχεδιάζει να παράσχει συνολικά 672,5  δισ. ευρώ, ούτως ώστε όχι μόνο να ανακουφιστεί η οικονομική ζημία που προκαλείται από την πανδημία του Covid, αλλά και να καταστεί δυνατό για τα κράτη-μέλη της να εξέλθουν της κρίσης ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά στο μέλλον.

Η Αθήνα ζήτησε 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια χαμηλού επιτοκίου από το Ταμείο. Αυτό το σχέδιο είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Μετά από μια δεκαετία κρίσης του ευρώ και κρίσης του δημόσιου χρέους, η χώρα μόλις άρχισε να ανακάμπτει, και έως το 2020 θα προκύψει η επόμενη καταστροφή: η πανδημία του κοροναϊού και η επακόλουθη μείωση του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη του 2020, η Αθήνα διατήρησε μια πιο επίπεδη καμπύλη ιού κοραναϊού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - για παράδειγμα, μέσω έγκαιρων, εκτεταμένων «κλειδαριών» και περιορισμών ταξιδιού.

Ωστόσο, η απότομη μείωση του αριθμού των κρατήσεων ξένων τουριστών το καλοκαίρι έπληξε σοβαρά τη χώρα, της οποίας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εξαρτάται από τον τουρισμό για περισσότερο από 20%.

Τουλάχιστον το 20% των θέσεων εργασίας συνδέεται με τον κλάδο, σε ορισμένα νησιά το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο. Το 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 10%.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει επί του παρόντος μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των καλοκαιρινών ταξιδιωτικών κρατήσεων σε τουλάχιστον 50% των επιπέδων του 2019: επιταχύνοντας τον εμβολιασμό και σφίγγοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη χώρα, αυτή την εβδομάδα στοχεύει να αποτρέψει το Ορθόδοξο Πάσχα να χαρακτηριστεί ως εθνική δραστηριότητα. Ο ιός εξαπλώθηκε λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Μάιο. Ωστόσο, ακόμη και αν εκπληρωθεί η ελπίδα, η χώρα μπορεί να χρειαστεί απεγνωσμένα ξένη υποστήριξη.

Για παράδειγμα, το σύστημα Υγείας, όπως έγινε επώδυνα σαφές κατά την διάρκεια της πανδημίας, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται έντονα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών.

Όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2019, ήδη ήξερε ότι χρειαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της χώρας που επλήγη από την κρίση, και ανέθεσε στον νικητή του βραβείου Νόμπελ και ο οικονομολόγος Χριστόφορος Πισαρίδης στην Κύπρο (Χριστόφορος Πισσαρίδης) ανέπτυξε ένα σχέδιο για την αύξηση της καινοτομίας, της απασχόλησης και παραγωγικότητα. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως βάση για να διατυπώσει το σχέδιό της να χρησιμοποιήσει τους απαιτούμενους αναπτυξιακούς πόρους της ΕΕ.

Οι στόχοι είναι ξεκάθαρα φιλόδοξοι: Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η «Καλιφόρνια της Ευρώπης», όπως το διατύπωσε ο Πισσαρίδης.

Η βιβλιοδετημένη έκδοση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τίτλο «Greece 2.0», την οποία παρουσίασε την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει μέγεθος 4.104 σελίδες. Περιλαμβάνει 106 επενδυτικά και 67 μεταρρυθμιστικά σχέδια. Εκτός από την Ψηφιοποίηση, ένα βασικό σημείο της είναι η μετάβαση στην πράσινη Οικονομία.

Οι κατοικίες και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να καταστούν ενεργειακά αποδοτικά, θα πρέπει να κατασκευαστούν σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα δάση θα πρέπει να αναδασωθούν και η βιοποικιλότητα να προστατευτεί. Επιπλέον, η τροφοδοσία με Ενέργεια θα πρέπει να καταστεί ανεξάρτητη από τον λιγνίτη που εξορύσσεται στον Βορρά.

Εκτός από την οικονομία, πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί «κοινωνικός μετασχηματισμός». Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ελπίζει να καταπολεμήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή και να ξεκινήσει ένα σχέδιο κατά των διακρίσεων. Οι νέοι κάτω των 30 ετών που πλήττονται από την πανδημία θα λάβουν περισσότερη υποστήριξη μέσω προγραμμάτων εργασίας και κατάρτισης και επιχορηγήσεων μέσω υπολογιστή.

Σε συνέντευξή του στην SZ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορωνοϊό προσφέρει «μια ευκαιρία που προκύπτει μόνο μία φορά σε μία γενιά».