Δεδοµένου του γεγονότος ότι η βρετανική µετάλλαξη του νέου κορονοϊού επικρατεί ήδη στην Ελλάδα και µάλιστα σε ποσοστό άνω του 62%, ουδεµία ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις αρµόδιες υγειονοµικές Αρχές η εργαστηριακή επιβεβαίωση του δεύτερου στη χώρα µας κρούσµατος της ινδικής µετάλλαξης.

Παράλληλα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρµα, στο emvolio.gov. gr, για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό της ηλικιακής κατηγορίας 40 44 ετών, µε το εµβόλιο της φαρµακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. Επίσης, το Μεγάλο Σάββατο άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό της ηλικιακής κατηγορίας 45-49 ετών µε τα εµβόλια των εταιρειών Pfi zer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ από σήμερα Τετάρτη, 5 Μαΐου, εντάσσεται στο εµβολιαστικό πρόγραµµα και το µονοδοσικό εµβόλιο της φαρµακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson.

Βρετανική επικράτηση

Σχετικά µε την ινδική µετάλλαξη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε χαρακτηριστικά τη Μ. ∆ευτέρα: «Ακουσα από έναν εµπειρογνώµονα πάνω σε αυτό το είδος ότι όπου υπάρχει το βρετανικό στέλεχος αυτές οι µεταλλάξεις δεν έχουν τη µεταδοτικότητα που θα µπορούσαν να έχουν - σαν να αναστέλλονται από την ύπαρξη του βρετανικού στελέχους. Και αυτό το είδαµε και στο νοτιοαφρικανικό, όπου σε περιοχές όπου υπάρχουν τα στελέχη τα βρετανικά, που κυριαρχούν και στη χώρα µας, για πολλούς µήνες δεν είδαµε µια αισθητή παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Εποµένως δεν ανησυχούµε. Παρατηρούµε και καταγράφουµε».
Γκίκας Μαγιορκίνης: Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να έχουμε την έλευση ενός στελέχους που θα έχει πλήρη ανοσολογική διαφυγή από τα εμβόλια

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απευθύνθηκαν επίσης στον επίκουρο καθηγητή Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, για το εάν υπάρχει κάποιο σηµείο πέρα από το οποίο µπορεί κανείς να είναι περισσότερο σίγουρος ότι οι εµβολιασµοί µάς έχουν βγάλει, διεθνώς και τη χώρα µας, από την πανδηµία, χωρίς να φοβόµαστε πια µια νέα µεγάλη έξαρση λόγω κάποιας νέας, πολύ επιθετικής µετάλλαξης.

Ο κ. Μαγιορκίνης ήταν σαφής: «Από τη στιγµή που θα έχει εµβολιασθεί επαρκώς ένα 60% περίπου του πληθυσµού η επιδηµία θα βρίσκεται πλέον σε πολύ πιο ελεγχόµενο πλαίσιο. Το ενδεχόµενο µιας πολύ επιθετικής µετάλλαξης του SARS-CΟV-2 δεν µπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν µπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόµενο µιας νέας πανδηµίας από διαφορετικό ιό. Θεωρώ ωστόσο εξαιρετικά απίθανο να έχουµε την έλευση ενός στελέχους που θα έχει πλήρη ανοσολογική διαφυγή από τα εµβόλια, ώστε να προκαλεί σε εµβολιασµένους νόσο παρόµοιας βαρύτητας µε αυτήν που προκαλούσε το αρχικό πανδηµικό στέλεχος στον ανοσολογικά “παρθένο” ανθρώπινο πληθυσµό».

Ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί επίσης ότι η επικράτηση της βρετανικής µετάλλαξης αποτελεί ένα ελεγχόµενο δεδοµένο για όλα τα διαθέσιµα εµβόλια: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να µιλήσουµε µε µεγάλη ακρίβεια για το απώτερο µέλλον της επιδηµίας. Σε αυτήν τη φάση, ωστόσο, δεν µας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η επικράτηση του βρετανικού στελέχους, τουλάχιστον όσον αφορά την αποτελεσµατικότητα της εµβολιαστικής µας στρατηγικής».

Αξιοπιστία

Οµως, εκεί που ο κ. Μαγιορκίνης ήταν όχι µόνον κατηγορηµατικός, αλλά και οξύς ως προς τις σχετικές διατυπώσεις του, ήταν όταν η συζήτησή µας πήγε στις διάφορες αµφισβητήσεις της αξιοπιστίας των self tests: «Σε όλη τη διάρκεια της πανδηµίας έχουν εκφρασθεί ποικίλες επιστηµονικές απόψεις από επιστήµονες, γιατρούς, πολιτικούς. Πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό θέµα, που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας, και είναι φυσιολογικό να θέλουν όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Συγχρόνως όµως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όσο απλό και αν φαίνεται, στην ουσία πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξειδικευµένο θέµα, που απαιτεί γνώσεις στους τοµείς της µοριακής διάγνωσης, της Επιδηµιολογίας και της Κλινικής Ιολογίας. Θεωρώ ότι σε µεγάλο βαθµό υπάρχει έλλειψη ολιστικής κατανόησης αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου θέµατος και σε αρκετές περιπτώσεις ηµιµάθεια. Το ερώτηµα νοµίζω είναι αν θα εµπιστευόµασταν από έναν ιατρό παθολόγο, όσο καλός και να είναι, από όποιο περίφηµο πανεπιστήµιο και αν είναι, να κάνει εγχείρηση εγκεφάλου…
Μαρία Θεοδωρίδου: Για πολλούς μήνες δεν είδαμε μια αισθητή παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους
Οσον αφορά τα self tests, πρόκειται για εργαλείο µαζικού, προσυµπτωµατικού ελέγχου, που έγινε πρόσφατα διαθέσιµο και µας βοηθάει να περάσουµε σε µια πιο συµµετοχική αντιµετώπιση της πανδηµίας. Η δύναµή του, εκτός των όσων έχουµε ήδη συζητήσει εκτεταµένα, βασίζεται στο ότι οδηγεί στην αποκεντροποίηση της προδιαγνωστικής προσέγγισης και αυξάνει τη συµµετοχικότητα του πληθυσµού στην αντιµετώπιση της πανδηµίας µε τρόπο θετικό. ∆εν είναι αλήθεια ότι δεν έχει αµφισβητηθεί η αξιοπιστία της χρήσης του µοριακού ελέγχου τουλάχιστον ως εργαλείου δηµόσιας υγείας. Θα αναφερθώ στο πρόσφατο σχόλιο στο “Lancet Infectious Diseases” των Michael Mina και συνεργατών από τα πανεπιστήµια των Χάρβαρντ, Οξφόρδης και Λίβερπουλ: “Κατά την άποψή µας, η εκτέλεση PCR δεν είναι ο κατάλληλος χρυσός κανόνας για να αξιολογήσουµε ένα test για τον SARS-CΟV-2 µε σκοπό τη δηµόσια υγεία”».

Τέλος, ζητήσαµε από τον κ. Μαγιορκίνη να µας εξηγήσει για ποιον λόγο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) υπολογίζει τον δείκτη θετικότητας αφού συµπεριλάβει και τα αποτελέσµατα των self tests, ενώ ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) τα εξαιρεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης σηµείωσε: «Οι δείκτες θετικότητας διαφοροποιούνται ανάλογα µε τον πληθυσµό στον οποίο αναφέρονται. Ετσι, ο δείκτης θετικότητας διαφέρει, για παράδειγµα, από το αν αφορά δείγµατα που είναι σε νοσοκοµεία, εργαστήρια, δειγµατοληπτικούς ελέγχους των ΚΟΜΥ ή self tests. Το ECDC τελικά ενέκρινε τη χρήση των self tests στον συνολικό υπολογισµό του δείκτη θετικότητας που χρησιµοποιείται στους χάρτες που έχουν προταθεί, µε βάση κοινοτική σύσταση για µια συντονισµένη προσέγγιση στις ταξιδιωτικές οδηγίες εντός της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Ο ΕΟ∆Υ προς το παρόν δεν έχει συµπεριλάβει τα self tests στον τρόπο υπολογισµού της συνολικής θετικότητας που παρουσιάζεται στην εβδοµαδιαία αναφορά, για να διατηρήσει µια διαχρονική συνάφεια στον τρόπο υπολογισµού της θετικότητας».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Μεγάλο Σάββατο 29 Απριλίου