Έναν μικρό αρχαιολογικό «θησαυρό», το ιερό των Αιγύπτιων θεών, μπορεί να συναντήσει κανείς μόλις 40 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Η Αττική είναι γεμάτη με όμορφα μέρη και αρχαιολογικούς χώρους και το Ιερό των Αιγύπτιων θεών στη Νέα Μάκρη (Μπρεξίζα) είναι ένα από αυτά τα στολίδια. Βρίσκεται στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας και ήταν γνωστό από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρονταν στην τοποθεσία ως «νησί». Μάλιστα, το 1792 σε ένα σχέδιο του Γάλλου προξένου στην Αθήνα αποτυπώθηκαν τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα απομονωμένη από τη στεριά με διώρυγα. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο συγκρότημα ιερού, το οποίο είναι αφιερωμένο σε Αιγύπτιους θεούς, ένα πολυτελές λουτρό (βαλανείο) και μία μεγάλη ελλειψοειδής δεξαμενή. Υπολογίζεται ότι ο χώρος δημιουργήθηκε το 160 μ.Χ. από τον μεγάλο ρήτορα και σοφιστή Ηρώδη Αττικό. Ο ρήτορας είχε κτήμα και διέμενε στην περιοχή του Μαραθώνα, καθώς ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Πιθανολογείται ότι το συγκρότημα βρισκόταν μέσα στο κτήμα του Ηρώδη. Αναφορά γι’ αυτό έχουμε από τον συγγραφέα της βιογραφίας του Ηρώδη, Φιλόστρατο (2ος-3ος αι. μ.Χ.), ο οποίος αναφέρθηκε στο «Ιερό του Κανώπου». Μάλιστα ο Ηρώδης φέρεται να αντέγραψε για την κατασκευή το Σαραπείο του αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος το έχτισε σε τεχνητή νησίδα στο Τιβόλι έξω από τη Ρώμη.

Ο αυτοκράτορας είχε μιμηθεί τα στοιχεία του Σαραπείου, το οποίο βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου. Οι ναοί αυτοί ήταν αφιερωμένοι στην ελληνιστική θεότητα του Σάραπη, η οποία ήταν εξελληνισμένη μορφή του αιγυπτιακού θεού Όσιρι.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΝ ΤΙΜΕ