Το άνοιγμα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ημερομηνία ορόσημο είναι η 15η Μαΐου. Με τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα φροντιστήρια να ανοίγουν τη Δευτέρα, δίνεται το σήμα για τη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από το lockdown. Τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία.

Πότε μας «αποχαιρετούν» τα SMS

Σιγά σιγά οι δραστηριότητες της καθημερινότητας θα απελευθερώνονται και η υποχρέωση των πολιτών να στέλνουν sms για τις μετακινήσεις τους οδεύει προς κατάργηση.

Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαιου όταν θα καταργηθεί η διαδικασία του click away kai click in shop στο λιανεμπόριο. Ωστόσο ο περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα παραμένει και για τους επόμενους μήνες.

Ανοίγει και ο πολιτισμός

Οι γρήγοροι ρυθμοί των εμβολιασμών έδωσαν ήδη το έναυσμα για την επανεκκίνηση των θεάτρων, των κινηματογράφων αλλά και των συναυλιακών χώρων. «Αυτή τη φορά να είναι όλα τα πράγματα πιο οργανωμένα, κυρίως από την πλευρά της πολιτείας ώστε να μην περάσουμε αυτό που περάσαμε την προηγούμενη φορά». «Είμαι πολύ χαρούμενη που με κάποιον τρόπο ξαναμπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία της χαράς. Γιατί για εμένα περί αυτού πρόκειται. Να φύγει ο φόβος και να έρθει η χαρά».

Στις 14 Μαΐου, μια μέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού ανοίγουν τα μουσεία, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με όριο το 75% των θεατών και μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου θα γίνει η έναρξη θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα με 50% των θέσεων να είναι καλυμμένες και σε ειδική διάταξη.

«Τα θέατρα ανοίγουν κάτω από περιοριστικούς όρους, με κοινό που δεν ξέρουμε αν θα μπει, με ηθοποιούς που πάρα πολύ λίγοι θα δουλέψουν, που σημαίνει ότι ο κλάδος μας θα παραμείνει για πάρα πολύ καιρό ακόμα σε μεγάλη ανεργία. Για αυτό, αν ανοίξουν τα θέατρα και παραμένουν χιλιάδες ηθοποιοί άνεργοι, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνεργοι εφόσον θα σταματήσουν και τα επιδόματα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί στην επιτροπή το χρονοδιάγραμμα για να επαναλειτουργήσουν κτήματα γαμήλιων δεξιώσεων και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και τα γυμναστήρια, αρχικά μόνο με τους εμβολιασμένους αθλητές και από τον Ιούνιο για όλους όσοι το επιθυμούν, πάντα με τήρηση μέτρων ασφαλείας.