Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
βανα_παπαευαγγελου_1
Ελλάδα

Παπαευαγγέλου για δεύτερη δόση εμβολίου: Έντονες οι παρενέργειες σε αλλαγή

«Φαίνεται ότι αν αλλάξουν εμβόλιο στη δεύτερη δόση, όπως έδειξε, οι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις γνωστές παρενέργειες»

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου , κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, απάντησε μεταξύ άλλων σε ερώτηση για την πιθανότητα αλλαγής της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής εμβολίου στη δεύτερηη δόση, για όσους έχουν κάνει AstraZeneca, είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατη μελέτη, όσοι άλλαξαν εμβόλιο στη 2η δόση, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τις γνωστές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου.

Αναλυτικότερα, ανέφερε τα εξής:

«Η μελέτη αφορά σε άτομα άνω των 50 ετών, με μεσοδιάστημα τεσάρων εβδομάδων, που πήραν AstraZeneca και μετά έκαναν mRNA, ή ξεκίνησαν με mRNA και στη συνέχεια πήραν AstraZeneca. Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στις ανεπιθυμήτες ενέργειες.

Φαίνεται ότι αν αλλάξουν εμβόλιο στη δεύτερη δόση, όπως έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, οι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις γνωστές παρενέργειες, δηλαδή κεφαλαλγίες, δέκατα, πυρετό, κόπωση.

Έκαναν και ένα σχετικό σχόλιο, ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι μετά τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απουσιάσουν για δύο ή τρεις ημέρες από την εργασία τους.

Ωστόσο δεν έχουμε ακόμη στοιχεία και ως εκ τούτου, συνεχίζουμε όπως μέχρι σήμερα».