Ένα βήμα πιο κοντά στην «Ελευθερία» βρίσκεται η χώρα, καθώς το ποσοστό εμβολιασμένων σε συνδυασμό με την μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα, δίνει τις απαραίτητες «ανάσες ελπίδας» για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Από το καλό στο καλύτερο οι εμβολιασμοί στη χώρα


Ο Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, τόνισε μεταξύ άλλων πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 4.554.000 εμβολιασμοί και στο τέλος της μέρας, ξεπεράσαμε 4.615.000 συνολικά, αλλά και πως 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Επίσης μίλησε για το σχέδιο εμβολιασμού κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά, τη «Γαλάζια Ελευθερία», λέγοντας πως για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στα νησιά και προσθέτοντας πως θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Η χώρα ανοίγει με ασφάλεια - Θα προστατεύσουμε τους κατοίκους των νησιών μας και τους τουρίστες


Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια, τόνισε ο υπουργός και γι’ αυτό όπως τόνισε «προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό».

Είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, τόνισε ο Β. Κικίλιας, ο οποίος προσέθεσε πως «θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες»

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί.

«Έχει γίνει ένας ακτινωτός σχεδιασμός και έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλων των νησιωτικών περιοχών τα οποία βρίσκονται σε διασύνδεση με κεντρικά νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

«Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς» απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, λέγοντας πως συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια για προβληματική παρτίδα εμβολίων και υπογράμμισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Η αναφορά του στα κρούσματα

Αναφερόμενος στα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος, μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, αλλά ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Ο Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει μόνο όταν μηδενιστούν τα κρούσματα, καθώς ακόμα ξεφεύγει και δημιουργεί συρροές κρουσμάτων» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Όλοι πρέπει να δείξουμε ωριμότητα τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιες κλίνες ΜΕΘ COVID που επιστρέφουν στο σύστημα Υγεία για να εξυπηρετήσουν non-COVID περιστατικά δεν θα ξαναχρειαστεί στο άμεσο μέλλον να γίνουν και πάλι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κοροναϊό.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη, τόνισε: «Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση. Χρειάζεται υπομονή, θα περιμένουμε και αναλόγως θα κρίνουμε και θα κινηθούμε πάντα με επιστημονικά δεδομένα». Επίσης, προσέθεσε ότι όλα τα θέματα «τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο όφελος του εμβολιασμού». Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους, και όλα τα περιστατικά που αναφέρονται εξετάζονται με προσοχή.

Ρέτσος: Nα προστατεύσουμε το brand της χώρας


Ο κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι το 2020 ήταν ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία του τουρισμού της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. Στόχος φέτος «είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να προστατεύσουμε το brand της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε πρωταγωνιστές της ανάκαμψης».

Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες» και ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία χώρας ασφάλειας και φιλοξενίας». Απέφυγε ωστόσο να θέσει ποσοτικούς στόχους.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την σύνεση που θα δείξει ο καθένας μας, συμπλήρωσε.

Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού στους ηλικιωμένους

Στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ηλικιωμένοι, αλλά και στη σημασία της τήρησης των μέτρων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε το απόγευμα την Καλαμαριά.

«Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι κινδυνεύουνε περισσότερο από τον covid, πρέπει να είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται να εμβολιάζονται και έχει μεγάλη σημασία και ο λόγος των φωτισμένων ιεραρχών να στηρίζει σε αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ξανά πόσο σημασία έχει να τηρούμε τα μέτρα. «Η εμπειρία μας λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε αρχίζουμε και βλέπουμε προβλήματα» πρόσθεσε.

Κάποιος ρώτησε τον πρωθυπουργό πως θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και ο εκείνος του απάντησε ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι με ασφάλεια.



Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον εμβολιασμό


Θέμα συζήτησης στις περισσότερες παρέες αποτελεί ο εμβολιασμός, καθώς 110.000 πολίτες καθημερινά σηκώνουν μανίκια στα 1.800 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.
Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια για τους 40 – 44, ακόμη περισσότεροι από αυτούς που είχαν επιφύλαξη για το AstraZeneca, σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού.

Τα κυρίαρχα ερωτήματα είναι τα εξής:


Παίρνω φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

«Μπορεί να κρατήσει την αγωγή του εξατομικεύοντας πάντα την οδηγία ο θεράποντας γιατρός του. Δεν είναι το ίδιο ένας ασθενής που έχει νοσήσει στο παρελθόν με κάποιου είδους θρόμβωσης μ’ έναν ο οποίος δεν έχει», απαντά ο Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ταλαιπωρούμαι με εποχικές αλλεργίες, κινδυνεύω αν εμβολιαστώ;

«Όσοι δεν έχουν κάνει σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν να προχωρήσουν πάλι με μια σχετική προφύλαξη».

Χρήση παρακεταμόλης μετά το εμβόλιο

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από την παρακεταμόλη και κατά πόσο τα συμπτώματα του πρώτου 24ωρου μπορούν να καταπολεμηθούν με κοινά παυσίπονα. «Αν κάποιος νιώσει κάποιον πυρετό ή πονοκέφαλο που θα μπορούσε να καλυφθεί από την παρακεταμόλη δηλαδή το DEPON, άνετα μπορεί».

Αντιθέτως, πριν από τη χορήγηση του εμβολίου, ο παθολόγος Αδαμίδης αποτρέπει την κατάποση τέτοιων σκευασμάτων. «Όχι προληπτικά. Μόνο αν έχουμε συμπτώματα και καλό είναι ρωτάμε τον γιατρό μας».

Κατανάλωση αλκοόλ πριν και μετά το εμβόλιο

Με την εστίαση πλέον ανοιχτή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που γιορτάζουν τον εμβολιασμό τους μ’ ένα ποτήρι κρασί. Είναι σωστό ή επικίνδυνο; «Δεν πρέπει να περιλαμβάνει αλκοόλ. Ούτε πριν ούτε μετά. Εγώ αυτό συστήνω στους ασθενείς μου τουλάχιστον για 3-4 ημέρες».

Νερό, ύπνος και φρούτα

Άφθονο νερό, ύπνος και σωστή διατροφή είναι τα κλειδιά για έναν ανώδυνο εμβολιασμό χωρίς συμπτώματα. «Θα πρέπει να μην είναι βαρύ το διαιτολόγιο του. Να μην φάει λιπαρά μια μέρα πριν. Να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αλλά και γαλακτοκομικά επίσης».

Ξεκούραση κι όχι κατάκλιση

Να περπατούν και όχι να ξαπλώνουν σ’ έναν καναπέ συστήνουν οι ειδικοί στους εμβολιασμένος καθώς, η ήπια άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. «Θα πρέπει να έχουν το περπάτημα τους αλλά όχι έντονη γυμναστική γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κόπωση».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό τους καθώς τα πρώτα αντισώματα αναπτύσσονται μετά την 3η εβδομάδα. 





Ποια νησιά «τρέχουν» και ποια καθυστερούν

Ο κ. Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση της Δευτέρας εξήγησε επίσης ότι ο εμβολιασμός των κατοίκων στα 19 μεγαλύτερα νησιά της χώρας δεν περιλαμβάνει την Κρήτη η οποία καλύπτεται από το πρόγραμμα που ισχύει για την ηπειρωτική χώρα. Τόνισε όμως ότι σε αυτά τα 19 νησιά αυξήθηκαν τα διαθέσιμα ραντεβού προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα ο εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα:

  • Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100%, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στα νησιά Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Εκεί καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού.
  • Άνω του 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο.
  • Παραμένει χαμηλή η συμμετοχή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο.

Επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά


Το τελευταίο διάστημα σε πολλά νησιά καταγράφονται επιδημιολογικές εξάρσεις: Ικαρία, Πάτμος, Νάξος, Κάρπαθος, Σκιάθος και Κέρκυρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Η Κάλυμνος τελεί για δεύτερη εβδομάδα σε σκληρό lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας για τους κατοίκους, κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των υπηρεσιών την περιοχής. Το ίδιο μοντέλο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και αλλού σε περίπτωση υποτροπής.

Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού, μετά τις 15 Ιουνίου, οι αρχές αναμένουν απότομη μείωση των κρουσμάτων στη χώρα.

Όλα τα εμβόλια για τους 40-44


Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κοροναϊό και συγκεκριμένα για τον εμβολιασμό τη Δευτέρα, ο κ. Θεμιστοκέλους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι ηλικιακή ομάδα 40-44 μπορούσε να κλείσει ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. «Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε


Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:


  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η AstraZeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.
  • Πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Μαΐου
Ο ίδιος είπε πως μέχρι τις 31 Μαΐου περιμένουμε να έχουν γίνει 5.600.000 εμβολιασμοί συνολικά, με πάνω από 3.500.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και πάνω από 2.000.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.