Για το πόσο σημαντική είναι η χρήση της μάσκας ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι «δεν θα έπρεπε να κάνουμε τι συζήτηση για τη μάσκα καν, θα έπρεπε να τη βάζουμε».

«Το πιο σημαντικό κίνητρο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ούτε ο φόβος ούτε τίποτα άλλο είναι η γνώση. Είναι να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Το θέμα της μάσκας έχει να κάνει πέραν από το να σταματήσουμε τη διασπορά γενικά είναι να σταματήσει τη διασπορά των μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις από άποψη εξελικτικής βιολογίας είναι φυσιολογικό να είναι λίγο πιο μεταδοτικές, αυτό είναι σημαντικό να το αποφύγουμε γιατί όσο πιο πολλά μεταλλαγμένα στελέχη υπάρχουν με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα τόσο πιο ψηλά πρέπει να φτάσει το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού για να φτάσουμε να έχουμε ανοσία της αγέλης», πρόσθεσε.

«Η ανοσία της αγέλης είναι γύρω στο 70%, με δεδομένα ότι έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη μπορεί να είναι λίγο παραπάνω τώρα, να φτάνει στο 75%, αν βρεθούν και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη όπως η νιγηριανή μετάλλαξη όπου σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών υπολογίζουμε ότι πιθανώς να είναι λίγο πιο μεταδοτική από τη βρετανική, μπορεί να φτάσει το ποσοστό στο 80%», εξήγησε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τη νιγηριανή μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι τη συγκεκριμένη μετάλλαξη την είχαμε δει, είχε και έχει ακόμα μεγάλη κυρίως συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, Μεταξουργείο, Πατήσια, στην περιοχή του Αγ. Νικολάου και έχει βεβαίως και μια συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική περιγραφή.

«Εγώ θεωρώ ότι αυτά είναι στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να κάνουμε στοχευμένες δράσεις για να καταπνίξουμε ''εν τη γενέσει'' αυτή τη διασπορά το οποίο μπορεί να γίνει με στοχευμένα self test είτε ακόμα και με στοχευμένο εμβολιασμό πέρα από τη φυσιολογική σειρά του εμβολιασμού. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να το δούμε αυτό γιατί θα πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και επιθετικά τα συγκεκριμένα μέσα και όχι μόνο απλώς κάνοντας επαγρύπνηση και αμυνόμενοι απέναντι στη διασπορά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα των Χανίων και αν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν τα Χανιά, επισήμανε: «Όχι, παλιότερα είχε υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 1000% στην Κρήτη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αύξηση στο ιικό φορτίο δεν αντιστοιχεί ακριβώς, εννοώ αριθμητικά, στην ίδια αύξηση σε κρούσματα. Γιατί μπορεί εγώ και εσείς να είμαστε θετικοί, εγώ να έχω αναπτύξει περισσότερο ιικό φορτίο και εσείς να μην έχετε αναπτύξει πολύ, αν πάρουμε δείγματα από τα δικά μας λύματα στο δικό μου δείγμα θα βρούμε μεγαλύτερο ιικό φορτίο και στο δικό σας λιγότερο αλλά τα κρούσματα θα είναι δύο».

«Άρα παίζει ρόλο και αυτό, από εκεί και πέρα αυτό δείχνει πράγματι ότι υπάρχει τάση αύξησης και υπάρχει τέτοια τάση και στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Η αλήθεια είναι ότι εδώ έχει να κάνει με τη συμπεριφορά μας, έχει να κάνει με το πόσο χαλαροί είμαστε σε σχέση με την προστασία από τον κοροναϊό και με το γεγονός ότι στην Κρήτη κυκλοφορεί κυρίως η βρετανική μετάλλαξη δηλαδή ένα στέλεχος με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω προσοχή», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Και με δεδομένο το άνοιγμα του τουρισμού εγώ θα καλούσα τους Κρητικούς να προσέξουν για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Η δυναμική είναι αυτή τη στιγμή σε ένα λεπτό σκοινί δηλαδή χρειάζεται κανείς να προσέξει για να την επαναφέρει προς τα κάτω. Η τάση είναι να είναι προς τα κάτω γιατί έχουμε αύξηση του εμβολιασμού, έχουμε όλα τα μέσα που συζητάμε αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κρατάμε τα μέτρα προστασίας για να μπορούμε να λειτουργήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε ένα πολύ υψηλό βαθμό εμβολιασμών», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα φοράμε τις μάσκες, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Εγώ θα ήθελα να δω να κρατάμε τη μάσκα μέχρι και το Σεπτέμβριο αλλά ταυτόχρονα να πω ότι αν είμαστε μια παρέα τριών ατόμων που έχουμε όλοι εμβολιαστεί, έχουμε ανοσία κλπ τότε ναι εμείς οι τρεις μόνο μπορούμε να είμαστε χωρίς μάσκες».