«Μείωση του ιικού φορτίου παρατηρείται στα λύματα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Νικόλας Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ συνέστησε σε εμβολιασμένους και μη να φορούν μάσκες.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα ήταν απαραίτητος εμβολιασμός σε ομάδες εργαζομένων που δεν μπορούν να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1:


Ερωτηθείς αν ισχύουν οι ειδήσεις ότι πάνε καλύτερα τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου απάντησε: «Ισχύουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Ισχύει το ότι έχουμε μια μείωση των τιμών η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα σηματοδοτήσει την αποκλιμάκωση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ακόμα για αποκλιμάκωση γιατί την περασμένη εβδομάδα είδαμε κάποιες αυξήσεις οι οποίες μας χτύπησαν ένα ''καμπανάκι'' όμως σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να περάσει είναι ότι ναι μεν είναι ο προγνωστικός δείκτης η επιδημιολογία των λυμάτων από την άλλη όμως όσο κοινότυπο και αν ακούγεται η ατομική ευθύνη σε αυτή τη φάση είναι ότι πιο δυνατό».

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με την Παρασκευή και την Κυριακή είναι μειωμένα κατά 21-22% και αυτής της εβδομάδας έχουν την ίδια τάση. Εκείνο όπως που πρέπει να μελετήσουμε είναι αν αυτή η μείωση οφείλεται πλέον στις καλοκαιρινές μετακινήσεις των συντοπιτών μας σε παραλίες ή σε εξοχικά με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά που τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά και εκκρίνουν όμως να μεταφέρονται κάπου αλλού και να βλέπουμε αυτή τη μείωση. Όμως σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αρχίζει αυτή η αποκλιμάκωση, να τη δούμε όμως», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Για να έχουμε το άνοιγμα και την ενίσχυση της οικονομία ας κάνουμε μια κίνηση να φοράμε τη μάσκα μας εμβολιασμένοι και μη. Σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από εμάς και αυτό που έχουμε αποκτήσει ας το διατηρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα σε ομάδες εργαζομένων που πραγματικά δεν μπορούν να αποφύγουν τον συγχρωτισμό θα πρέπει να είναι μια όχι νομική επιβολή, μια ηθική και ατομική επιβολή. Εκεί που πρέπει δεν είναι θέμα επιβολής είναι θέμα ατομικής ευθύνης και ηθικής ευθύνης απέναντι στο συνάνθρωπο άρα αυτό με οδηγεί σε μια πράξη η οποία εμπεριέχει την έννοια του υποχρεωτικού».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή στον εμβολιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΑΠΘ, ανέφερε: «Το εκπαιδευτικό προσωπικό από όσο γνωρίζω είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και τις ευπάθειες που μπορεί κανένας να έχει».

«Από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι με τη μάσκα μας και με τα λύματα αποκλιμακωμένα κι άλλο. Θέλω να πιστεύω ότι αν προχωρήσουμε έτσι μπορούμε στα μέσα Ιουνίου να έχουμε πολύ κάτω από 100 στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε επιπρόσθετα.