«Το αποτρεπτικό στίγμα δεν είναι μόνο η διπλωματική προσπάθεια. Είναι και η στρατιωτική ισχύς» διακήρυξε από την Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ προσθέτοντας επίσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα, αφορούν ΚΑΙ την Κύπρο.

Τελείως επιγραμματικώς στη μακροσκελή συνέντευξή του ο ΥΕΘΑ μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

Για την αμυντική διπλωματία

«Έχουμε εντατικές επαφές με χώρες της περιοχής και όχι μόνο, Συμμάχους και εταίρους με τους οποίους μοιραζόμαστε συναντίληψη όπως σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Ερχόμαστε πιο κοντά, μιλάμε πιο συχνά. Σχεδιάζουμε πράγματα -όπως ας πούμε στρατιωτικές ασκήσεις- και μέσω αυτών ενισχύουμε και αφήνουμε τις συμμαχίες των χωρών μας και τη δυνατότητα των χωρών μας να ακούγονται και κυρίως να εισακούγονται διεθνώς».

Για τις κοινές ασκήσεις Ελλάδος – Κύπρου - Αιγύπτου

«Συμφωνήσαμε χθες να εντατικοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, συνεκπαιδεύσεις που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών διότι έχει κι αυτό την σημασία του. Κι ενδεχομένως ασκήσεις που θα μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους επιχειρησιακούς πέρα από αυτούς που είχαμε μέχρι τώρα, αεροναυτικές δηλαδή και κάποια στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο αυτό το συνολικό πλαίσιο συνεργασίας.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» που είναι η βασική άσκηση που κάνουμε κάθε χρόνο αποτελεί πλέον διεθνές στρατιωτικό γεγονός. Ξεκίνησε ως μία αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και φέτος έγινε στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και με παρατηρητές από ακόμα περισσότερες… Γίνεται ένας, όπως λέτε σωστά, μεγάλος διεθνής στρατιωτικός θεσμός. Επομένως κάνουμε περισσότερες ασκήσεις, επεκτείνουμε το αντικείμενο αυτών των ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. Καλούμε κι άλλους, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να έχουν, όπως περιέγραψα, τη συναντίληψη σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και αποτελούμε τον κορμό, αν θέλετε, των χωρών που με τις κοινές αντιλήψεις που έχουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα τελικά εξελίσσονται σε έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή.

Για τις απειλές που αντιμετωπίζουν

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων μιλούν πολύ τακτικά, αναλύουν, ανταλλάσσουν πληροφορίες. Θα συνεχίσει αυτό, ενδεχομένως με πιο εντατικό ρυθμό και θα μπούμε σε αναλύσεις καινούργιων πεδίων, όπως είναι οι υβριδικές απειλές, η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, κάτι το οποίο οπωσδήποτε ξεφεύγει αν θέλετε από τους συμβατικούς τρόπους αντιμετώπισης μιας στρατιωτικής απειλής, πλην όμως έχει μεγάλη σχέση με την ασφάλεια και σταθερότητα πλέον στους καιρούς που ζούμε».

 Για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις απειλές της

«Όλο αυτό το σχέδιο διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας επειδή πλέον οι Σύμμαχοι ακούν και καταλαβαίνουν, διότι αντιλαμβάνονται πόσο μακριά έχει πάει πλέον αυτή η αναθεωρητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, θα έλεγα ότι αποδίδει καρπούς…»

«…Αυτές οι χώρες πρέπει να έρθουν πιο κοντά, να συνασπιστούν ως προς τις πεποιθήσεις τους, και φυσικά να εκπέμψουν και αποτρεπτικό στίγμα. Το αποτρεπτικό στίγμα δεν είναι μόνο όπως σας είπα η διπλωματική προσπάθεια. Είναι και η στρατιωτική ισχύς. Αυτό είναι το νόημα αυτού του διδύμου: Η διπλωματία συμβαδίζει με την αποτροπή. Προηγείται βέβαια της αποτροπής. Στο τέλος όμως, υπάρχει η ισχυρή αποτρεπτική ισχύς, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι ικανές Ένοπλες Δυνάμεις…».

 Για τα εξοπλιστικά των ΕΔ

«…Θυμίζω ότι εξελίσσεται και το πρόγραμμα αναβάθμισης ογδόντα τεσσάρων αεροσκαφών “F-16” στην εκδοχή “Viper” που είναι πάρα πολύ προηγμένη. Πρόσφατα, θα έλεγα εξασφαλίσαμε το μέλλον της ΠΑ, δηλαδή την εκπαίδευση των Ικάρων προχωρώντας σε μία πολύ σημαντική συνεργασία με τους Ισραηλινούς για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα όπου εκπαιδεύονται στο πτητικό κομμάτι οι Ίκαροί μας, πλην όμως τώρα θα έχουε δυνατότητες για ακόμα καλύτερη, περισσότερη και αρτιότερη εκπαίδευση. Φυσικά έρχεται η μεγάλη απόφαση για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού μας με την αγορά τεσσάρων φρεγατών…Η υποστήριξη του στόλου των μαχητικών Mirage-2000 με ανταλλακτικά τους…επειδή κρίναμε ότι είναι αεροπλάνα που ακόμα μπορούν να προσφέρουν με τα όπλα τους και τις δυνατότητές τους στην ΠΑ...

Επειδή και η αποτροπή έχει τη σημασία της, διασφαλίζεται μέσα από ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μας προσπάθεια».

Για το διάλογο για στρατιωτικά ΜΟΕ Ελλάδος-Τουρκίας

Επομένως, θα προσπαθήσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία. Ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνεται σε επίπεδο στρατιωτικών στελεχών, έχει και αυτό τη σημασία του. Έχει προσδιοριστεί περίπου η ενδεικτική ημερομηνία επανέναρξης αυτού του διαλόγου, μετά τις θρησκευτικές εορτές του Ραμαζανιού και του Πάσχα. Θα συζητήσουμε και στο πλαίσιο του Μηχανισμού Αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, που έτσι επινόησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ επίσης μεταξύ στρατιωτικών στελεχών, αλλά θα συζητήσουμε με δύο στοιχεία κατά νου:

Πρώτον, οι συνολικές διαφορές επιλύονται σε επίπεδο Πολιτικό και Διπλωματικό, όχι με επαφή στρατιωτικών στελεχών μόνο. Ενδεχομένως η επαφή των στρατιωτικών στελεχών θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς επικοινωνίας για να μην πηγαίνουμε σε επικίνδυνες κλιμακώσεις και εντάσεις. Όμως το συνολικό πακέτο είναι θα έλεγα αντικείμενο συζήτησης Διπλωματών και Πολιτικών.

Δεύτερον, δεν μπορεί να συζητούμε και να περιμένουμε πραγματική και σοβαρή βελτίωση υπό το καθεστώς εντάσεων απειλών και μονομερών ενεργειών όπως είναι ας πούμε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος τουρκικών αεροσκαφών. Αυτές οι κινήσεις πραγματικά υπονομεύουν αυτό το ίδιο το πνεύμα και το νόημα του διαλόγου που υποτίθεται ότι προάγει τη συνεννόηση. Έτσι είναι πιο δύσκολο».