«Για μένα πολύ σημαντικός παράγων που θα μπορέσουμε να δούμε πως θα είμαστε το Φθινόπωρο θα είναι ποια θα είναι γενικότερα η κατάσταση στον κόσμο με την πανδημία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ο καθηγητής απάντησε: «Πρέπει να δούμε τους τέσσερις παρακάτω παράγοντες ποιος από αυτούς θα επικρατήσει και εάν θα έχουμε συνδυασμό. Μπορεί στην Ελλάδα να πάμε πολύ καλύτερα και στην Ευρώπη γενικότερα αλλά αν έχουμε μεγάλη έξαρση στην Ινδία ή σε άλλα γειτονικά ή λιγότερο γειτονικά κράτη ξέρετε ότι η πανδημία δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε σύνορα οπότε αυτός είναι ένα σημαντικός παράγων».

«Το δεύτερο που σχετίζεται με τον πρώτο, είναι να δούμε τι είδους μεταλλάξεις θα έχουμε. Προς το παρόν επικρατούν μεταλλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα εμβόλια τα οποία έχουμε κάνει. Εάν αυτό συνεχιστεί από αυτή την άποψη είμαστε καλά», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το τρίτο που εξαρτάται από εμάς είναι ο εμβολιασμός, αν δηλαδή συνεχίσουμε να έχουμε έναν εμβολιαστικό ρυθμό που φαίνεται να είναι ικανοποιητικός και πετύχουμε τους επόμενους 2-3 μήνες το 70-80% να έχει πάρει τουλάχιστον τη μια δόση του εμβολίου αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό φράγμα σε ένα τέταρτο κύμα. Και το τέταρτο είναι τα μέτρα, όσο μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία πρέπει να κρατούμε ιδιαίτερα όταν είμαστε σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα όταν έχουμε συνθήκες συγχρωτισμού, συνθήκες όπου αναγκαζόμαστε να μιλάμε δυνατά, να τραγουδάμε αυτό επίσης θα συμβάλει στην αποφυγή εστιών υπερμετάδοσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση των ειδικών επιδημιολόγων είναι ότι και να υπάρξει τέταρτο κύμα, το απευχόμαστε, δεν θα έχει την ένταση που είχε το προηγούμενο κύμα. Αλλά θα μπούμε σε μια διαδικασία να πρέπει να φτιαχτούν καινούργια εμβόλια, να εμβολιαστούν πάλι με καινούργια εμβόλια αυτοί που έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Ερωτηθείς αν ο κοροναϊός ήρθε για να μείνει, απάντησε: «Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι θα γίνει σαν την εποχική γρίπη. Ότι θα έχουμε περιόδους όπως έχουμε με την γρίπη, που θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε αυτό είναι μια πιθανότητα. Δεν μπορεί κανείς να πει τι θα γίνει σε 2-3 χρόνια. Υπάρχουν κάποια σενάρια από ειδικούς επιστήμονες που βλέπουν ότι θα υπάρχουν εξάρσεις με μικρότερη ένταση και σιγά –σιγά θα σβήσει, σαν ένα κύμα».

«Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι λένε ότι θα είναι κάτι σαν τον ιό της γρίπης. Κάποια μοντέλα από ειδικούς επιστήμονες αναφέρουν ότι ενδεχομένως το ’22-’23 να μπορεί κανείς να δει να εξαφανίζεται η πανδημία αν ακολουθηθεί αυτό το μοντέλο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα περάσουμε σε μια φάση όπου θα είναι μια εποχική ιογενής λοίμωξη με πολύ λιγότερα προβλήματα», πρόσθεσε ο καθηγητής.