«Όσοι δεν εμβολιάζονται, αν νοσήσουν έχουν πιθανότητα 20% να χάσουν τη ζωή τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο  δεν υπάρχει ρίσκο από τον εμβολιασμό ενώ για την ανοσία της αγέλης είπε πως θα επιτευχθεί στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Εκτίμησε πως εάν εμβολιαστούμε θα αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη  χώρα.

Τόνισε πως ο εμβολιασμένος έχει κάτω από 10% πιθανότητα να φέρει τον ιό στο σώμα του και το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρο Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή μήνυμα 80χρονης ακροάτριας αν πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι και γιατί πιστεύει ότι ανθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν ακόμα επιφυλάξεις να κάνουν το εμβόλιο
, ο καθηγητής επισήμανε: «Δεν έχω καμία εξήγηση και νομίζω ότι δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος επιστήμονας που μπορεί να σας απαντήσει σε αυτό πρέπει να πάτε σε ψυχολόγους που μπορούν να ερμηνεύσουν την ανθρώπινη ψυχολογία. Η ακροάτριά σας τι φοβάται τις πολύ μακροχρόνιες συνέπειες του εμβολίου, τι θα συμβεί μετά από 30 χρόνια που λεει ο νέος; Μετά από 30 χρόνια πιθανόν δεν θα συμβεί τίποτα στην ίδια, αν όμως κολλήσει κορονοϊό θα συμβεί άμεσα κάτι. Θα κινδυνεύσει 20% να χάσει τη ζωή της. Το ρίσκο του να εμβολιαστεί μια κυρία 80 ετών ποιο είναι; Δεν υπάρχει ρίσκο, δεν υφίσταται. Είναι μια πράξη που έχει μόνο όφελος και κανένα ρίσκο».

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Λογικά κάπου τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου γιατί στην ανοσία της αγέλης δεν είναι μόνο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμμετέχει και το ποσοστό αυτών που έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει ανοσία». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο τέταρτου κύματος πανδημίας, σημείωσε: «Για του επιτρέψουμε να έρθει θα πρέπει να μην εμβολιαστούμε, αν εμβολιαστούμε δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθει τέταρτο κύμα. Το τέταρτο κύμα είναι πιθανό αν σκεφτούμε παράλογα και δεν χτίσουμε το τείχος της ανοσίας και αφήσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους επίνοσους δηλαδή εν δυνάμει νοσούντες αν τυχόν κολλήσουν κοροναϊό».

«Αν έχω εμβολιαστεί πλήρως έχω κάτω από 10% πιθανότητα να φέρω στο σώμα μου τον ιό. Εάν φέρω στο σώμα μου τον ιό θα έχω ήπια συμπτώματα και θα τον φέρω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι θα συνέβαινε αν δεν είχα εμβολιαστεί. Αφού θα τον έχω σε μικρότερη συγκέντρωση η πιθανότητα να κολλήσω τον συνάνθρωπό μου είναι πάρα πολύ μικρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη, διευκρίνισε: «Το να βαφτίζουμε οτιδήποτε δεν γνωρίζουμε με ένα όνομα μπορεί να πουλάει αλλά επιστημονικά δεν είναι ορθό. Δεν υπάρχει καμία αθηναϊκή μετάλλαξη, καμία μετάλλαξη δεν περιγράφει για πρώτη φορά στην Αθήνα».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της ΕΕ να χαρίσει εμβόλια της AstraZeneca σε αναπτυσσόμενες χώρες, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε: «Προφανώς πρέπει στις χώρες τις αναπτυσσόμενες που δεν έχουν εφοδιαστικές αλυσίδες, που έχουν πολλά προβλήματα να δοθούν εμβόλια εύκολα στη διαχείριση και ταυτόχρονα να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να αναπτύξουν εμβολιαστικά προγράμματα, υποδομές. Δηλαδή το να πας σε μια χώρα που δεν κατέφερε να δώσει το εμβόλιο της AstraZeneca όχι γιατί φοβόντουσαν οι ανθρωποι ότι θα πάθουν επιπλοκές αλλά δεν είχαν την υποδομή να το δώσουν, το να πας να δώσεις τα εμβόλια της Pfizer που θέλουν βαθύς καταψύκτες -80 είναι τελείως ενεδαφικό».

Για την αντιπαράθεσή του με τον κ.Πολάκη, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Το να μπούμε τώρα σε επιστημονική αντιπαράθεση με τον κ. Πολακη είναι άδικο για τον ίδιο τον Παύλο. Είναι σαν να μπει αυτός σε αντιπαράθεση και διάλογο μαζί μου για το πώς διοργανώνεται μια διαδήλωση ή μια κατάληψη, καθείς σε αυτή τη χώρα έχει μια ειδικότητα. Ο κ.Πολάκης όταν ήμασταν στο πανεπιστήμιο η προσφιλής του αιτία κατάληψης της Σχολής και κατάργησης εξεταστικών ήταν η συμπαράσταση στους αντάρτες Σαντινίστας της Νικαράγουα. Θεωρώ ότι οι Σαντινίστας πρέπει να πήραν μεγάλη βοήθεια διότι κάναμε καταλήψεις στην Ιατρική Σχολή και δεν γράφαμε εξετάσεις για να τους συμπαρασταθούμε».