Οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, αλλά και τα self test, φαίνεται πως βοηθούν στη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.905 νέα κρούσματα επί συνόλου 48.437 ελέγχων. Την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας τα θετικά κρούσματα ήταν 1.918 επί 56.000 τεστ.

Τα κρούσματα υποχωρούν ή είναι σταθερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές όπου είχε καταγραφεί άνοδος μετά το Πάσχα.

Την ίδια ώρα, θετικά είναι τα μηνύματα από τους κρίσιμους δείκτες: τους αριθμούς διασωληνωμένων, εισαγωγών και θανάτων.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία από το βράδυ της Τετάρτης έως και χθες το βράδυ ήταν 259, με τις περισσότερες στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι ημερήσιες εισαγωγές είναι σταθερά κάτω από 300.

Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 540, όταν την περασμένη Πέμπτη ο αριθμός τους ανερχόταν σε 626, καταγράφοντας έτσι μια σημαντική μείωση της τάξης του 13,8%. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους διασωληνωμένους, ηλικίας 65 ετών και πάνω ήταν το 59,4%, όταν τέσσερις μήνες νωρίτερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι διασωληνωμένοι ηλικίας 65 χρόνων και άνω αποτελούσαν το 64,8% των ασθενών στις ΜΕΘ –σε μια ένδειξη ότι ο εμβολιασμός έχει θετικό αντίκτυπο στις νοσηλείες των μεγαλύτερων ηλικιών.

Τέλος, χθες αναφέρθηκαν 39 νέοι θάνατοι, «ανεβάζοντας» τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της επιδημίας στους 11.955.

Υπό πίεση παραμένει η Αττική

Στα νοσοκομεία της χώρας χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.844 ασθενείς με κοροναϊό. Oι 1.970 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι 874 σε ΜΕΘ.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι εισαγωγές είναι σταθερά οι μισές σε σχέση με την επικράτεια. Η ήπια υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει αποτυπωθεί στη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Χθες, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας σημειώθηκαν 939 νέα κρούσματα – ωστόσο ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το «φράγμα» των 1.000- εκ των οποίων τα 304 στο κέντρο της Αθήνας και τα 156 στη Δυτική Αττική.

Στον Πειραιά, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σχετική σταθερότητα στη διασπορά του ιού εντοπίστηκαν 128 νέες λοιμώξεις και 122 στην ανατολική Αττική, ενώ βόρειος και νότιος τομέας περιορίστηκαν στις 103 και 105 αντίστοιχα.

Υψηλός ήταν ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στα νησιά της Αττικής (21), δεδομένου, μάλιστα, του μέτριου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων.

Σταθεροποίηση της διασποράς με τάσεις μείωσης παρατηρείται και σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, όπως αποτυπώνεται και από τον σημερινό επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο σχετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Λάρισα (76), Αχαΐα (48), Μαγνησία (46) Αιτωλοακαρνανία (40), Ηράκλειο (34) και Χανιά (30).