Την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ιδιαιτέρως όπως αυτή αποτυπώνεται στους «σκληρούς» δείκτες των ημερησίων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 και των ανθρωπίνων απωλειών εξαιτίας επιπλοκών της λοίμωξης COVID – 19, καθώς και την επισκόπηση της εφαρμογής και της απόδοσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, θα πραγματοποιήσει μεθαύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην τακτική συνεδρίαση της ολομέλειάς της.

Μάλιστα, μπορεί να παραμένει από όλους ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να εισηγηθεί μία ορισμένη άρση κάποιων μέτρων, τα οποία εφαρμόζονται στην εστίαση, τη διασκέδαση και τα γήπεδα, το πραγματικό γεγονός είναι, όμως, ότι οι 672 διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19, αλλά και ο σοκαριστικός αριθμός των 101 ανθρωπίνων απωλειών για σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την παραμονή σε υψηλά επίπεδα για τις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, καθιστούν ως ιδιαιτέρως απίθανο το ενδεχόμενο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση, με την οποία να επανέρχεται άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά και να ρυθμίζονται ορισμένες αβλεψίες όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ισχύουν για τα γήπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα σαφείς τάσεις υποχώρησης, με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται καθημερινά, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, και να φτάνει σήμερα, με την “ιδιαιτερότητα” κάθε Δευτέρας, στο 14,91%, έναντι του δυσθεώρητου 21,28% για την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει χαρακτηριστικά ως εξής:

Στα 18.834 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 27.766 για την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με τη διενέργεια 126.257 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 130.443 για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται πολύ σημαντικά και να φτάνει στο 14,92%, έναντι του 21,28% για την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στους 672 μειώθηκαν αισθητά σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 680 για την Κυριακή, ενώ στους 3.904 αυξήθηκαν ελαφρώς οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 672 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 549 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 123 (18,30%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι... 101 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 22.087.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν τις 472, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες κάτω από τις 500.