Με το χειρότερο τρόπο έληξε το «μαγικό» ταξίδι του Τζόις-Τίμοθι Ράντοτσικ, του νεαρού Γάλλου χορευτή που είχε εξαφανιστεί από τον Πειραιά στις 21 Αυγούστου του 2020. Τα αποτελέσματα του DNA που έγιναν στο σκελετό που είχε βρεθεί στις 7 Μαΐου μέσα στην ερειπωμένη πρώην «έπαυλη Μαυρομιχάλη» έδειξαν ότι πρόκειται πράγματι για τον 27χρονο καλλιτέχνη του δρόμου, με την είδηση να βυθίζει στο πένθος την οικογένειά του, που μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι θα βρεθεί ζωντανός.

Πλέον μένει να αποδειχτεί η αιτία θανάτου του, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στα οστά, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις, ενώ δεν υπάρχουν ιστοί ώστε να γίνουν περαιτέρω ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Τα απομεινάρια του Τζόις είχαν βρεθεί μέσα σε δεξαμενή νερού στο λεγόμενο «στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας», στην παραλία Βοτσαλάκια, από παιδιά που έπαιζαν στα μισογκρεμισμένα κτίρια. Αμέσως ειδοποίησαν τους γείτονες και επιτόπου έφτασαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Η μητέρα του 27χρονου, που δεν σταμάτησε λεπτό να τον ψάχνει και καθημερινά εκλιπαρούσε να τη βοηθήσει ο κόσμος να βρει το γιο της, μία ημέρα μετά την ανεύρεση των οστών, στη σελίδα που έχει δημιουργήσει η οικογένειά του στο Facebook με τον τίτλο

«Βοηθήστε να βρεθεί ο Τζόις», είχε αναρτήσει μήνυμα καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονταν 9 μήνες χωρίς κανένα σημάδι ζωής.

«Παιδί μου, καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει πόσο μου λείπεις. Σήμερα είναι 9 μήνες. Τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, την ίδια στιγμή που σε είχα για 9 μήνες κάτω από την καρδιά μου, ήταν 9 μήνες ευτυχίας και τώρα είναι 9 μήνες θλίψης, μου λείπεις τόσο πολύ, λαχταρώ να είσαι στην αγκαλιά μου. Σε περιμένω...».

Απαρηγόρητος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ρικ: «Η ιαχή της μητέρας μου, τα δάκρυα του πατέρα μου και η θλίψη της αδελφής μου θα στοιχειώνουν τις νύχτες μου για πάντα!».

Πολύ δραστήριος στα social media, o 27χρονος ανέβαζε συχνά στο Instagram βιντεάκια στα οποία χόρευε, σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο Τζόις ζούσε στο Ρόσμπουργκ της Γαλλίας και είχε έρθει στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου 2020. Διέμενε σε πανδοχείο στον Πειραιά, κοντά στο σημείο που εντοπίστηκε τελικά νεκρός. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο νεαρός λάτρευε τη γιόγκα και το διαλογισμό, ενώ έψαχνε μέρη που απέπνεαν κάποια ενέργεια. Αυτό λέγεται πως έκανε και την ημέρα της εξαφάνισής του την Παρασκευή 21 Αυγούστου. Και η πρώην «έπαυλη Μαυρομιχάλη» ήταν ίσως η ιδανική τοποθεσία.

Η στοιχειωμένη βίλα της Καστέλλας

Λέγεται πως το πανέμορφο αρχοντικό αποτέλεσε ιδιοκτησία του Κυριακούλη Π. Μαυρομιχάλη, Έλληνα υπουργού και μετέπειτα -για λίγους μόνο μήνες- πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ακόμα, εξάλλου, στην κεντρική πόρτα μπορεί κανείς να διακρίνει τον θυρεό της οικογένειας. Το σπίτι αυτό, στους πρόποδες της Καστέλλας, απέναντι από το νησάκι Κουμουνδούρου, αποτελούσε ένα εξαιρετικό αρχοντικό, χαρακτηριστικό των πρώτων οικισμάτων, με θέα τη θάλασσα, από τα πρώτα χρόνια του εποικισμού της πόλης του Πειραιά τον 19ο αιώνα.

Κατ’ άλλους, όμως, στην επιβλητική έπαυλη, σε κάποιο από τα κτίσματα, έμενε μία νεαρή απόγονος της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Σύμφωνα με τους θρύλους που φτάνουν ζωντανοί ως τις μέρες μας, η κοπέλα βιάστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι από έναν Τούρκο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έκτοτε, το πνεύμα της κατοικεί μέσα στο σπίτι, με την ίδια ντυμένη στα λευκά να τρομοκρατεί κάθε επίδοξο επισκέπτη. Σύμφωνα με το memorylife.gr, οι μαρτυρίες των κατοίκων του Πειραιά, αλλά και νεαρών ζευγαριών που επέλεξαν το σημείο για να απομονωθούν είναι συγκλονιστικές, καθώς στο σύνολό τους κάνουν λόγο για ένα ασπροντυμένο κορίτσι με μακριά μαλλιά που κοιτάζει ακίνητο από το μεσαίο παράθυρο του πρώτου ορόφου, αγναντεύοντας τη θάλασσα.

«Η μορφή της κοπέλας που εμφανίζεται φαίνεται εκεί που θα ήταν το πάτωμα του 1ου ορόφου. Η μορφή είναι λευκή, φασματική και αγναντεύει προς τον Σαρωνικό. Έχει μακριά μαλλιά και τα χέρια κολλημένα στο σώμα της. Το πάτωμα, σημειωτέον, δεν υπάρχει, έχει καταρρεύσει προ πολλού», είναι μια από τις πολλές αντίστοιχες μαρτυρίες. Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που λένε ότι όταν βρίσκονται εκεί, έχουν την αίσθηση ότι κάποιος τους παρακολουθεί:

«Περπατούσα με μια συμμαθήτριά μου πηγαίνοντας προς το γήπεδο μπάσκετ. Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου άτομο με μεγάλη διαίσθηση και ένστικτο. Ξαφνικά, για φιγούρα, από ένστικτο, ούτε κι εγώ ξέρω, της λέω “κοίτα, μας κοιτάζει μια κοπέλα από το παράθυρο”. Την έφερα στο μυαλό μου, αρκετά άσπρη, με κόκκινα μαλλιά και παλαιικό φόρεμα».

Οι υπόγειες στοές 

Αστικοί μύθοι κάνουν λόγο για υπόγειες στοές που φτάνουν από τη νησίδα Σταλίδα μέχρι και την Ύδρα. Σύμφωνα μάλιστα με ιστοσελίδες που ασχολούνται με παράδοξα φαινόμενα, έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες για τελετές που γίνονται σε αυτόν το χώρο, ενώ πολλές φορές έχουν βρεθεί υπολείμματα από φωτιές μέσα στα κτίρια, αλλά και στην παραλία, όπως και αντικείμενα «κυνηγών φαντασμάτων». Πλέον στις μέρες μας έχει γίνει αρκετά συχνά καταφύγιο για αστέγους, ενώ κάποια στιγμή είχε ακουστεί πως κάποιος σκοτώθηκε μέσα στο συγκρότημα, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time