Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την Ελλάδα
Τι αναφέρουν οι New York Times
Με ανησυχία παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες για την ευρωβουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Σε άρθρο, που υπογράφει ο Jim Yardley, σημειώνεται ότι «στην Ελλάδα, οι εκλογές έχουν γίνει de facto δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ένα τεστ για το αν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψη της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά». Στο κείμενο φιλοξενείται δήλωση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χ. Παπαχρήστου, ότι «αν η διαφορά είναι μεγάλη, της τάξης των πέντε μονάδων, τότε αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν προβλέψεις για καταστροφή, δεν υπάρχει αγωνία στην Ουάσινγκτον, ή στο Βερολίνο, για το ενδεχόμενο, οι εκλογές στην Ελλάδα να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν το κλίμα το 2012, όταν η μοίρα του ευρώ έμοιαζε να εξαρτάται από τα καπρίτσια των θυμωμένων Ελλήνων ψηφοφόρων, που όμως τελικά ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Ωστόσο, «η δυναμική φαίνεται να έχει αναστραφεί, καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η ψηφοφορία στην Ευρώπη, που διεξάγεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή, υποτίθεται ότι αποτελεί ακόμη ένα εξελικτικό βήμα για το ευρύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όμως η ψήφος διαμαρτυρίας, όπως αναμένεται, θα προκαλέσει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επί μέρους εθνικές πολιτικές».
Στο κείμενο αναφέρονται μηνύματα τόσο στελεχών της κυβέρνησης, περί επαρκών εξηγήσεων προς τους ψηφοφόρους για τις συνέπειες των επιλογών τους, καθώς «η πολιτική σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί, αλλιώς οι θυσίες και η ανάπτυξη θα τεθούν σε κίνδυνο», όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η κυβερνητική οικονομική πολιτική τιμώρησε τους απλούς πολίτες και αντάμειψε τους πλούσιους».
Ο J.Yardley γράφει πως «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναδεικνύει και πάλι τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αριστερό, πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Πραγματικός στόχος του είναι να κερδίσει στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η νίκη του θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ».
Ωστόσο, ο αρθρογράφος σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πληθώρας κομμάτων, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές πολιτικές. Μετά από μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ, το Ποτάμι έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τα παραδοσιακά κόμματα» και καταλήγει:
«Περισσότερο απρόβλεπτη είναι η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με αντιμεταναστευτική και νεοφασιστική ιδεολογία», που «επωφελήθηκε από την οργή για την οικονομική κατάρρευση της χώρας» καταλαμβάνοντας, στις δημοσκοπήσεις, την τρίτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων.