Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, ο τελευταίος πιλότος της ΠΑ (τότε «ΕΒΑ»), που πέταξε με το μαχητικό Spitfire το 1953 πριν αυτό αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσιακή ζωή, δεν θα μπορούσε παρά να είναι παρών στη σημερινή τελετή υποδοχής του Spitfire MJ-755 στην ιστορική Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόϊ, παρά την προχωρημένη ηλικία του.

Η ιστοσελίδα μας πλησίασε τον Πτέραρχο και ζήτησε να έχει μία τιμητική φωτογραφία μαζί του, κάτι που δέχτηκε ευχαρίστως και τον ρωτήσαμε στα γρήγορα τι αισθάνθηκε σήμερα ξαναβλέποντας τη θρυλική μορφή του Spit και ξανακούγοντας τον πανίσχυρο κινητήρα Merlin να «γουργουρίζει» στο ιστορικό αεροδρόμιο του Τατοΐου.

«Το 1953 ήμουν ο τελευταίος που το πέταξε ως διοικητής της Αεροπορικής Βάσης του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα στα 101 ακόμα και τώρα ονειρεύομαι να πετάξω ξανά με το Spitfire» μας είπε ο Πτέραρχος.
thumbnail_aac

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε το 1920 στη Λάρισα και κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων, τότε «Σχολή Αεροπορίας», το καλοκαίρι του 1940 με τη 10η Σειρά Ιπταμένων της τότε ΕΒΑ. Ως πρωτοετής Ίκαρος ακολούθησε τη Σχολή του στο Άργος, στην Κρήτη, στη μέση Ανατολή και στη Ροδεσία όπου ολοκληρώθηκε η εκπαίδευσή του και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός. Τον Φεβρουάριο του 1943 τοποθετήθηκε στην 336 Μοίρα («336 Ελληνική Βασιλική Μοίρα Διώξεως», όπως ήταν η τότε ονομασία της), πετώντας με μαχητικά Hurricane! Στα τέλη του 1943, οι δύο – τότε – ελληνικές Μοίρες, η 335 και η 336, άφησαν τα Hurricane και εφοδιάστηκαν με τα Spitfire. Το φθινόπωρο του 1944 οι ελληνικές Μοίρες μεταστάθμευσαν στην Ιταλία και από εκεί πραγματοποιούσαν επιθετικές αποστολές εναντίον των γερμανικών δυνάμεων που υποχωρούσαν τόσο στην Ιταλία όσο και από τη Βαλκανική μέσω Γιουγκοσλαβίας.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 ημέρα που απελευθερωνόταν η Αθήνα σκοτώθηκε σε επιθετική αποστολή στη Γιουγκοσλαβία ο συνάδελφος και συμπολεμιστής του Πτεράρχου τότε Ανθυποσμηναγός Επαμμεινώνδας Κοττάς. Στις 14 Νοεμβρίου 1944 οι ελληνικές Μοίρες επέστρεψαν στην Ελλάδα και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Χασανίου (μετέπειτα «Ελληνικό»). Όπως έχει δηλώσει ο Πτέραρχος σε παλαιότερη συνέντευξή του (ΑΠΕ) «από τους 22 χειριστές της 336 Μοίρας που είμαστε το Φεβρουάριο του 1943 επέστρεψαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα μόλις 7, ενώ από τους 40 συμμαθητές του της 10ης Σειράς Ιπταμένων σκοτώθηκαν οι 20 στον πόλεμο»!
thumbnail_aab

Ο Πτέραρχος Χατζηλάκος συμμετέσχε σε 200 πολεμικές αποστολές στο Β’Παγκόσμιο πόλεμο και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Εμφυλίου, ενώ αποστρατεύτηκε αμέσως μετά την επικράτηση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Είναι συγγραφεύς του βιβλίου «Τελευταία αποστολή».

Ο Πτέραρχος Χατζηλάκος, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι)Γεώργιο Μπλιούμη και άλλους επισήμους βγήκαν και αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το θρυλικό Spitfire!