Οκτώ χρόνια από την τραγική απώλεια του Σμηναγού Ηλιάκη
Σαν σήμερα "έφυγε" κατά τη διάρκεια της εκτελέσεως του καθήκοντος προς την Πατρίδα
Σαν σήμερα, στις 23 Μαίου 2006, ο Ήρωας Σμηναγός (Ι) Κώστας Ηλιάκης της 343 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας πέρασε στην αιωνιότητα, κατά τη διάρκεια της εκτελέσεως του καθήκοντος προς την Πατρίδα, στη διάρκεια αναχαιτίσεως Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη θαλάσσια περιοχή, Ανατολικώς της Κρήτης και Νοτίως Καρπάθου.
Το επεισόδιο αυτό συνέβη όταν ένα ζευγάρι τουρκικών αναγνωριστικών RF-4E Phantom II, συνοδευόμενα από ισάριθμα μαχητικά F-16C για την προστασία τους, επιχειρούσαν να φωτογραφήσουν θέσεις των S-300PMU-1 της ΠΑ στην Ανατολική Κρήτη. Ένα ζευγάρι Ελληνικών μαχητικών F-16C Blc.52+ της 343 Μοίρας απογειώθηκαν αμέσως για την αναχαίτισή τους. Επικεφαλής του «ζευγαριού» αυτού ήταν ο Σμηναγός (Ι) Κώστας Ηλιάκης, ένας εξαιρετικά έμπειρος και ικανός Αεροπόρος με περισσότερες από 1000 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του στο συγκεκριμένο τύπο μέχρι τότε.
Στη διάρκεια της αναχαιτίσεως ο Ηλιάκης δολοφονήθηκε από τον Τούρκο πιλότο είτε συνεπεία προμελετημένου βίαου ελιγμού σε βάρος του, είτε συνεπεία εκτοξεύσεως βλήματος αέρος-αέρος εναντίον του από πλευράς Τούρκου πιλότου. Κατά την εμπλοκή κατέπεσε και ένα τουρκικό μαχητικό F-16C, του οποίου ο πιλότος διασώθηκε κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του. Και για την πτώση αυτή οι γνώμες δυίστανται, καθώς υποστηρίζεται ότι είτε πρόκειται για τον Τούρκο που έκανε τον εγκληματικό ελιγμό και συγκρούστηκε με το αεροσκάφος του Ηλιάκη, είτε ότι κατερρίφθη από το «Νο.2» του Ελληνικού σχηματισμού, ο οποίος κάλυπτε τον Ηλιάκη.
Το θέμα τότε «καλύφτηκε» άρον-άρον και από τις δύο πλευρές και περίπου εθεωρήθη ως «μη γενόμενο». Η Ελληνική πλευρά υποστηρίζει επισήμως την άποψη της συγκρούσεως στον αέρα των δύο αεροσκαφών, συνεπεία του εγκληματικού ελιγμού του Τούρκου αεροπόρου.
Ο Σμηναγός (Ι) Κ.Ηλιάκης ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα την ημέρα του θανάτου του.
Προς τιμήν του, στις 28 Δεκεμβρίου 2006, η Ακαθημία Αθηνών, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, του απένημε το Αργυρούν Μετάλλιο Αρετής και Αυτοθυσίας για την αυτοθυσία του.
Στις 20 Μαίου 2007, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή ’γιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά μετά από πρωτοφανή κινητοποίηση της ΕΛΑΣ Χανίων (προς τιμήν της), εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.
Με πρωτοβουλία του ΓΕΑ στήθηκε Μνημείο στην Κάρπαθο και ετησίως πραγματοποιείται εκεί σεμνή τελετή παρουσία επισήμων. Τέλος επίσης με απόφαση του ΓΕΑ ορίστηκε όπως η αίθουσα συνεδριάσεως του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, ονομαστεί «Αίθουσα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη» προς τιμήν του.
ΕΠΕΣΕΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Λ.Σ.Μ.