Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας «Ελευθερία», με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να ξεπερνά το 20%.

Έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 5.751.115 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ανακοινώνει ότι το 35,5% του γενικού πληθυσμού έχει καλυφθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του γενικού πληθυσμού.

Πρόσω ολοταχώς «πλέει» και η «Γαλάζια Ελευθερία», καθώς ήδη το 27% των κατοίκων νησιών, μονίμων και εποχικών, έχει πλήρη ανοσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση - σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» - και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί για τους 18 – 30 ετών

Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη εμβόλια, της Pfizer και της Moderna, προστέθηκαν στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Όπως έκανε γνωστό o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ θα μπορεί να κλείνει ραντεβού από τις 7 Ιουνίου και με τα εν λόγω σκευάσματα, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες, οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα ενταχθούν στην κανονική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας τμηματικά, δηλαδή πρώτα όσοι είναι από 25 - 29 ετών και στη συνέχεια η ομάδα των πολιτών 18 - 24 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι νέοι ηλικίας 18 - 30 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού μόνο με το Johnson & Johnson, με τη διαθεσιμότητα να καθορίζεται από τις παραλαβές των δόσεων.

Αποκλιμάκωση της επιδημίας

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία προκαλούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, που δείχνουν μια σταθερή υποχώρηση. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 1.381 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 717 στην Αττική και τα 110 στη Θεσσαλονίκη. Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σταθερά κάτω από το 4% και ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.472 κρούσματα την ημέρα.

Την ίδια ώρα, θετικά μηνύματα έρχονται και από τους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των νεκρών. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 165 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είναι 2.344, με το 1/3 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν στους 486 και οι θάνατοι στους 23.