Σωτηρης_Τσιοδρας_2
Ελλάδα

O Σωτήρης Τσιόδρας «αδειάζει» τον Αλέξη Τσίπρα: Σταματήστε να εργαλειοποιείτε την επιστήμη - Προξενεί μεγάλη θλίψη

Ηχηρή δήλωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά την αντιπολιτευτική «αξιοποίηση» της μελέτης του για τους θανάτους από Covid ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση, αναφέρει σε δηλωσή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολή Αθήνας, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Η παρέμβασή του αυτή έρχεται μετά τις διαδοχικές ανακοινώσεις και δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που σχολίαζαν με αιχμηρό τρόπο την μελέτη του κ. Τσιόδρα σχετικά με τις συνθήκες διασωλήνωσης των ασθενών εκτός και εντός ΜΕΘ και πως αυτές σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, βάζοντας στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ την συγκεκριμένη μελέτη.

Αναλυτικά η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορονοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για ακόμη μια φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της ‘Όμικρον’ παραλλαγής του ιού».