Σε εξέλιξη βρίσκεται, εντός τους κόλπους της κυβέρνησης, η συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Άλλωστε, ο πιο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη μιας τέτοιας δράσης, ήταν το γεγονός ότι δεν είχε ανοίξει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, για όλο τον πληθυσμό. Ως εκ τούτου, τόσο η σημερινή ημέρα, κατά την οποία θα ανοίξει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για της ηλικίες 24-29, αλλά και τους πολίτες 18-24 οι οποίοι θα ακολουθήσουν στην συνέχεια, φαίνεται ότι αποτελεί ορόσημο για τα «προνόμια».

Τα βασικά κίνητρα για τον εμβολιασμό

Σε πρώτη φάση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβέρνηση τρία βασικά κίνητρα που θα δίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Πρόκειται για την άρση των υποχρεωτικών self test, την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση (καφετέριες και εστιατόρια) και την άρση περιορισμών στα ταξίδια.

Σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση σκέφτεται την «υποχρεωτικότητα» σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό ή τις ομάδες δράσης, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΜΑΚ. Ωστόσο, η παραπάνω συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Εκτός από την συζήτηση για τον εμβολιασμό, συζητιέται εντόνως και η άρση των τελευταίων μέτρων, που σύμφωνα με επαγγελματίες ορισμένων πληττόμενων κλάδων αποτελούν «βραχνά» για την λειτουργία και την οικονομικής δραστηριότητα.

Άλλωστε, πιθανότατα την Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να αποφανθεί εκ νέου για το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, την μουσική στην εστίαση και το πλαίσιο διεξαγωγής των δεξιώσεων σε γάμους και βαπτίσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επικρατεί προβληματισμός και σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση περεταίρω μέτρων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας μάλιστα, ενδέχεται το ωράριο να επεκταθεί, σε πρώτη φάση κατά μία ώρα και από την 1η Ιουλίου να μην υπάρχει κάποιος περιορισμός.