Νέες ανακοινώσεις για μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους αναμένεται σήμερα στις 12.30 από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Επικρατίας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο την ενθάρρυνση του εμβολιασμού και το χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, ιδιαίτερα εν μέσω των φόβων για ένα νέο κύμα της πανδημίας, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά τη διευθέτηση των χώρων, καθώς θα έχουν μεγαλύτερη χωριτικότητα και θα δέχονται περισσότερο κόσμο. Υποχρεωτικό παράλληλα θα είναι self test για τους εμβολιασμένους που θέλουν να μπουν στα καταστήματα, ενώ οι υπόλοιποι θα μπαίνουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.



Πρώτο βήμα το Freedom Pass

Η αρχή έγινε χθες με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη «Freedom Pass», μια προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ, που θα δίδεται στους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια.

Όπως διευκρινίστηκε, η «Κάρτα Ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη σε γεννηθέντες μεταξύ 1996 και 2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 και 31/12/2021. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρεωστική ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ, η οποία αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Την αποκτά κανείς μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και αφού ο ενδιαφερόμενος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «Freedom Pass»

To «Freedom Pass» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS.

Συγκεκριμένα, το «Freedom Pass» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, οδικές μεταφορές
Ενοικίαση οχημάτων
Καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις
Ταξιδιωτικά γραφεία
Κινηματογράφους
Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού
Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Νέες διευκολύνσεις

Τις επόμενες ώρες ωστόσο, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και για τις διευκολύνσεις που θα αφορούν στο σύνολο των εμβολιασμένων, όπως προανήγγειλε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στόχος είναι να ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές προετοιμασίες και θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, στόχος είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες. Από την άλλη, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται να βρίσκονται σε άλλο σημείο του χώρου, με αποστάσεις και μάσκες, όπως συμβαίνει και στο ΝΒΑ.

Όσον αφορά στην εστίαση, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετήσουν μόνον εμβολιασμένους και κατ’ επέκταση να μην υπόκεινται στην τήρηση οποιουδήποτε μέτρου, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό, αλλά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους και να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι εν ισχύ.

Αυτό θα είναι μία αποκλειστική απόφαση του επιχειρηματία ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος και με τον έλεγχο των πελατών. Οι θαμώνες θα επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό ενώ οι επιχειρήσεις θα «σαρώνουν» το barcode μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, πάντως, πως οι όποιες διευκολύνσεις δεν θα αφορούν καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, καθώς επίσης τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες όπου η πρόσβαση θα γίνεται με ίδιους όρους για όλους τους πελάτες.

Οι ιδιοκτήτες θα αποφασίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στην εστίαση θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν αν στο κατάστημα τους θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους πολίτες.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχώς τονίζει πως η απάντηση στις μεταλλάξεις της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και η δημιουργία ενός τείχους ανοσίας απέναντι στην νόσο είχε από τις αρχές Ιουνίου προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής τα covid free εστιατόρια και μπαρ.

 "Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του". Εκείνο που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση και το λέει σε όλους τους τόνους είναι να μην χρειαστεί το φθινόπωρο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.