Σημαντική αναμένεται να είναι η χαλάρωση των μέτρων, που πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο. Η μείωση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της χώρας, βοηθά σημαντικά και στην αναστροφή του κλίματος για τις δραστηριότητες της αγοράς, ενώ η επιτροπή των ειδικών βλέπει πλέον με θετικό μάτι τις εισηγήσεις των επαγγελματιών, από τον κλάδο της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, Τετάρτη, θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, ενώ πιθανότατα την ίδια ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να μετέχουν στις δεξιώσεις που πραγματοποιούνται σε γάμους και βαφτίσια.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ανεξέλεγκτα κορονοπάρτι συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επιστήμονες, αφού θεωρούνται σημαντική πηγή διασποράς της νόσου. Πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί εκτιμούν πως με τη νέα χαλάρωση των μέτρων που θα υπάρξει από αυτό το Σαββατοκύριακο 12 Ιουνίου, τα φαινόμενα αυτά θα σταματήσουν ή θα μειωθούν.

Διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τη 1:30

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και εισηγούνται να πραγματοποιηθεί μεν το σχέδιο χαλάρωσης, αλλά με  τη νοοτροπία «βήμα-βήμα». Οι λοιμωξιολόγοι προσανατολίζονται να άρουν όλες τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία στις αρχές Ιουλίου.

Εκτιμάται πάντως ότι εντός των επόμενων ημερών θα διευρυνθεί το ωράριο μέχρι τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Στόχος είναι να δοθούν «ανάσες» στους επαγγελματίες, αφού με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν οι προβολές στα θερινά σινεμά και θα επωφεληθούν τα ζωντανά ακροάματα, όπως οι συναυλίες που έπρεπε να ολοκληρώνονται μέχρι τώρα στις 12 το βράδυ.

Γάμοι, βαφτίσεις και πανηγύρια

Την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν χρονοδιάγραμμα για το τι θα ισχύσει για τις δεξιώσεις σε γάμους και βαφτίσεις. Οι καλεσμένοι ενδέχεται να φτάσουν συνολικά τους 300 στις εκδηλώσεις που γίνονται στα κτήματα, ενώ οι ανακοινώσεις από τους ειδικούς θα αφορούν τις τελετές που θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παράλληλα ανοίγουν και τα κέτερινγκ.

Σε ότι έχει να κάνει με τα πανηγύρια, που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ειδικοί αναμένεται να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου, καθώς αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την πορεία των εμβολιασμών.