Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται ταχύρρυθμα, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία covid free μπαρ, καφέ και εστιατορίων σε κλειστούς χώρους. «Αν αυτό είναι ένας μοχλός πίεσης για να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι ας το προσπαθήσουμε» ανέφερε ο επιχειρηματίας Γιώργος Βεριόπουλος.

Το σχέδιο «μαγαζιά μόνο για εμβολιασμένους» 

Καταρχήν θετικοί δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου ωστόσο, αρνούνται κατηγορηματικά να παίξουν τον κλέφτη και αστυνόμο με τους πελάτες. «Για άλλη μια φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε σαν ελεγκτικό όργανο. Ο διαχωρισμός είναι σίγουρα θέμα και θα δημιουργήσει αναστάτωση στο κοινό» τόνισε ο ίδιος επιχειρηματίας. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να διώξουμε τον πελάτη που δεν θέλει να εμβολιαστεί ούτε τον πελάτη που εμβολιάζεται» είπε ο Νίκος Σκιέντζος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος καταδεικνύει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται σε εστίαση και μέσα μεταφοράς. «Ακούω τώρα ότι ο εμβολιασμένος θα μπαίνει στο εσωτερικό του εστιατορίου. Στα λεωφορεία; Στο μετρό; Τι θα κάνουμε εκεί; Κι εγώ θα πρέπει να αστυνομεύω τον πελάτη μου και να ζητάω πιστοποιητικό στην είσοδο;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαζάρου.

Κίνητρα αλλά και ασφάλεια 

Ορισμένοι επαγγελματίες πάντως είναι διατεθειμένοι να δεχτούν το πιστοποιητικό control στην είσοδο αρκεί αυτό να συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις τους. Αστερίσκος σε αυτή την περίπτωση είναι το ζήτημα εμβολιασμού των εργαζομένων και κατά πόσο θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός. Για το καλό μας, την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού θα πρέπει ν’ ακολουθήσουμε αυτό το μέτρο» ανέφερε ο επιχειρηματίας Θανάσης Παπανικολόπουλος, ενώ η Ελένη Μαραγκάκη είπε: «Αν θα πρέπει να γίνει για το προσωπικό εννοείται ότι θα πρέπει να γίνεται και στους πελάτες».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η πελατεία ενός καταστήματος είναι επιφυλακτική ως προς τα εμβόλια; Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν σε κάθε περίπτωση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί ένα covid free μαγαζί.