Πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, καθώς και άλλοι εργασιακοί φορείς και συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας.

Το «παρών» έδωσαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι συγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες για τις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και για τις 11:00 από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πορείες και κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε από parapolitika.gr στις Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021



Όπως σημείωνε η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

syntagma
syntagma2
syntagma3
syntagma5
Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ:
adedy4
adedy2
adedy3
adedy
Το ΠΑΜΕ είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια.

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!», τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ:
apergia2
apergia3
apergia4

3b
1a
 
2a
  
4a
pame
pame3

Γεννηματά: Το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Μαζί με τον κόσμο της εργασίας είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό», επεσήμανε η κ. Γεννηματά. «Εμείς ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε η κα. Γεννηματά.
gennimata4
gennimata
Η Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος

Στην απεργία ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Παρών στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος και από άλλα στελέχη του κόμματος.

«Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας, νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ο κόσμος της εργασίας όμως είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του», δήλωσε από την πλατεία Κλαυθμώνος ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο πρώην πρωθυπουργός έφθασε στη συγκέντρωση με μοτοσυκλέτα, ενώ δεν αρνήθηκε να βγάλει και selfie.
tsipras6
tsipras1
 Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Γιαννούλης και Νίκος Παππάς.
syriza1a
syriza2a

Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως, «ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση του κόσμου. Πλέον τον τελικό λόγο έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες οι νέοι και οι νέες που θα το στείλουν στα σκουπίδια. Για να μην ζήσουμε ξανά σκλαβιά στον 21ο αιώνα».
koutsoubas

«Παρών» στην απεργία και ο Γιάνης Βαρουφάκης

To «παρών» έδωσε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κόμμα του σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «το ΜέΡΑ25 στέκεται δυναμικά απέναντι στις αθλιότητες που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας».

varoufakis

Ουρές οχημάτων

Συνεπεία των κινητοποιήσεων, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων στην άνοδο της Συγγρού, στην Πειραιώς, στην Αλεξάνδρας και στην Πατησίων.

5
Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν στη γενική απεργία με 24ωρη απεργία και στάση εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ), αλλά και τα τρόλεϊ.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση θα επηρεάσει και σειρά δρομολογίων την Παρασκευή.

5322163

Δεμένα και τα πλοία

Δεμένα είναι και τα πλοία, καθώς, μετά από κοινή απόφαση των 12 ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, πραγματοποιείται κανονικά, ανεξάρτητα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που την έκρινε παράνομη την Τετάρτη.

Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
ploia1