Έντονη συγκίνηση για προφανείς (και συμβολικούς) λόγους προκάλεσε η εμφάνιση της τριήρους του Ελληνικού Στόλου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» στο κλείσιμο των στηλών των πολεμικών σκαφών κατά τη χθεσινή επιθεώρηση αυτών από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιβαίνουσα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», στο Σαρωνικό κόλπο.

Για τους γνωρίζοντες, η συγκίνηση και ο συμβολισμός είναι διπλοί για μία σειρά από λόγους.

Πρώτο, η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» αποτελεί ακριβές αντίγραφο μιας αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους, αυτής που έφερε τη νίκη στη ναυμαχία της Σαλαμίνος και την Αθηναϊκή κυριαρχία στα πέρατα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με τη «Συμμαχία της Δήλου».



Δεύτερο, ο συμβολισμός που εκπέμπεται από την παρουσία αυτού του σκάφους σήμερα στις ελληνικές θάλασσες, αποτελώντας μια ζωντανή υπενθύμιση της ΑΗΤΤΗΤΗΣ ελληνικής παρουσίας σε αυτές, εδώ και περισσότερα από 3000 χρόνια.

Τρίτο, οι 170 ερέτες που βρίσκονταν πίσω από ισάριθμα κουπιά που όλα μαζί κινούσαν την αρχαία τριήρη, ήταν όλοι/όλες σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), από την οποία ως γνωστόν μετά από τριετή φοίτηση, εξέρχονται οι επιστήμονες-υπαξιωματικοί καριέρας του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι πρακτικώς αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του Πολεμικού Ναυτικού και του Ελληνικού Στόλου.



Τέταρτο, η φωτογραφία της σύγχρονης, ισχυρότατης, φρεγάτας «ΥΔΡΑ», επί της οποίας επέβαιναν η κ.Πρόεδρος και οι υπόλοιποι επίσημοι, με το παλαιότερο και πιο ιστορικό πλοίο του Ελληνικού Στόλου, «γεφυρώνει» το χθες με το σήμερα και το αύριο, να συνυπάρχουν και να κυριαρχούν στο γαλάζιο του Αιγαίου για περισσότερα από 3.000 χρόνια!

«Μέγα το της θαλάττης κράτος»!