Σχετικά ικανοποιημένοι και πάντως λιγότερο αγχωμένοι εξέρχονται από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των πανελληνίων, κρίνοντας βατά τα σημερινά θέματα στη νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα.

«Δεν ήταν δύσκολα γιατί αφορούσαν κυρίως το μέλλον μας και τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό», λένε τα παιδιά από το 2ο λύκειο Αθηνών στην οδό Χέυδεν.  «Τουλάχιστον τα δυο από τα τρία κείμενα  ήταν αναμενόμενα», υποστηρίζει ένας άλλος μαθητής. 



Κάποιες δυσκολίες εντοπιστήκαν στον «Σείριο» του Γκάτσου,  που τους ζητείται προσέγγιση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο.

«Το πιο εύκολο θέμα»

Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» αποτελεί περίληψη μιας έρευνας για το πως θα είναι η ζωή το 2025 σε έναν τηλεκόσμο όπου το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και το 39% ότι θα είναι καλύτερα. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι μαθητές αυτό ήταν και το πιο εύκολο θέμα.

Το θέμα που απαιτούσε γνώσεις

Το δεύτερο θέμα με τίτλο «Σωρεύουμε δυνάμεις ανάμεσα στα μελλοντικά ερείπια» αφορούσε τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό ως κομμάτι της σχολικής τους πορείας. Κι εδώ ο προσδιορισμός των γλωσσικών μορφών προσέγγισης διατυπώνεται καθαρά συνεπώς η περιγραφή δεν τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Αντίθετα το εμβληματικό ποίημα του Νίκου Γκάτσου απαιτούσε πέραν της συναισθηματικής νοημοσύνης και γνώση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής.