Στην κατάταξη της Σαγκάης (Shanghai Ranking) του 2021, το ΕΜΠ σημείωσε διακρίσεις, με εξέχουσα αυτή στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα το ΕΜΠ είναι 4ο στην παγκόσμια κατάταξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο και 2ο στην Ευρώπη.

 Σημειώνεται, πως στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ ήταν πάντα ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, έχοντας την 7η θέση στην κατάταξη της Σαγκάης για τα τρία προηγούμενα χρόνια και παραμένοντας στους 50 πρώτους για πολλά χρόνια στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS. Αλλά είναι η πρώτη φορά, που εμφανίζεται στους παγκοσμίως κορυφαίους πέντε. Συνολικά το ΕΜΠ διακρίθηκε σε 15 αντικείμενα.

  Τα ελληνικά πανεπιστήμια που ξεχώρισαν

Στην κατάταξη περιλαμβάνονται άλλα έντεκα ελληνικά πανεπιστήμια, στην παρένθεση ο αριθμός αντικειμένων με διάκριση: Πανεπιστήμιο Κρήτης (8), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (22), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(15), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(4), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(4), Πανεπιστήμιο Πατρών (8), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(2), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(3), Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο(1) και Πανεπιστήμιο Πειραιά(1).

 Στόχος η πρωτιά

«Το ΕΜΠ φιλοδοξεί και έχει το δυναμικό να φτάσει πολύ ψηλά», αναφέρει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής. Το αποτέλεσμα αυτό, επισημαίνει στην ανακοίνωση ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Νίκος Λαγαρός, «έρχεται σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε μια διεθνή ηθική επιβράβευση, αφού η χώρα μας όχι απλά δεν μας επιβραβεύει, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει την τελευταία δεκαετία έχουν πλήξει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όσο καμιά άλλη. Το καθηγητικό προσωπικό μας έχει μειωθεί στο μισό και ο προϋπολογισμός μας στο ένα δέκατο».

 Η κατάταξη της Σαγκάης

Η κατάταξη της Σαγκάης του 2021 περιέλαβε 54 γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών, των ιατρικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών. Εξέτασε 4.000 πανεπιστήμια από 93 χώρες και στους πίνακες της κατάταξης περιέλαβε πάνω από 1.800 απ' αυτά. Για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο χρησιμοποίησε πέντε ακαδημαϊκούς δείκτες και συγκεκριμένα αυτούς των ερευνητικών δημοσιευμάτων (Q1), της ερευνητικής επιρροής (CNCI), της διεθνούς συνεργασίας (IC), της ποιότητας της έρευνας (TOP) και των διεθνών ακαδημαϊκών βραβείων (AWARD).