Ενδεικτικό της πορείας αποκλιµάκωσης της πανδηµίας του νέου κορονοϊού στη χώρα µας είναι το γεγονός ότι µε µια πολύ σηµαντική υποχώρηση συνεχίστηκε και την περασµένη Κυριακή η µείωση των διασωληνωµένων ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, οι οποίοι έφτασαν τους 398, έναντι των 416 το περασµένο Σάββατο, 5 Ιουνίου, ενώ αυξήθηκαν αισθητά, στους 2.505, οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Την ίδια στιγµή, ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) ανακοίνωσε ότι 24 συνάνθρωποί µας έχασαν την περασµένη Κυριακή τη µάχη για τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου COVID-19, µε το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 12.277, αλλά τον αριθµό των ηµερήσιων απωλειών να έχει µειωθεί περισσότερο από 25% σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Ο δείκτης θετικότητας µειώθηκε αισθητά, στο 2,82%, έναντι του 4,54% την Κυριακή 30 Μαΐου, πολύ κάτω, δηλαδή, από το συµβατικό όριο ασφαλείας, 4%, που έχει προσδιορίσει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ).

Χωρίς να υπάρχει τρόπος µε τον οποίο να αποδεικνύεται η βασίµως εικαζόµενη αιτιώδης συνάφεια, εκείνο το οποίο παρατηρείται εύκολα είναι αυτό που σηµείωσε πρόσφατα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, ότι από τις 12 Απριλίου, όταν τέθηκε σε εφαρµογή η πολιτική δηµόσιας υγείας µε τη µαζική χρήση των self tests από τον γενικό πληθυσµό της χώρας, έχει καταγραφεί, µε την ταυτόχρονη συνδροµή του εµβολιασµού και της στοχευµένης δειγµατοληψίας του ΕΟ∆Υ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

  • 73% στα ηµερήσια καταγεγραµµένα κρούσµατα COVID-19.
  • 65% στους νοσηλευόµενους ασθενείς µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ.
  • 0,73 ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ για τους ασθενείς µε νόσο COVID-19.
  • 53% στον δείκτη θετικότητας.

Τι δείχνει η κάμψη;


Οπως ανέφερε την Παρασκευή 4 Ιουνίου ο επίκουρος καθηγητής Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, «στην Ελλάδα, µε βάση τα στοιχεία που δηµοσιεύει ο ΕΟ∆Υ, την τελευταία εβδοµάδα ο συνολικός αριθµός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να µειώνεται. Οµοίως και η πίεση στο σύστηµα Υγείας. Συγκεκριµένα, ο αριθµός των ατόµων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδοµάδας µειώθηκε σε ποσοστό περίπου 10%. Ο αριθµός των νέων εισαγωγών µε τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ηµέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων - εξιτηρίων παραµένει µικρότερο της µονάδας. Ο αριθµός των διαγνώσεων συνολικά, λοιπόν, σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα µειώθηκε σηµαντικά, καθότι καταγράφηκαν 15% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούµενη εβδοµάδα, ενώ και ο αριθµός των συµπολιτών µας που καταλήγουν µε τη νόσο µειώθηκε σε ποσοστό 27%. Σχετικά µε την παρέµβαση δηµόσιας υγείας για τον προσυµπτωµατικό έλεγχο µε αντιγονικά self tests, µέχρι σήµερα έχουν διατεθεί περίπου 21.000.000 συσκευές self tests σε περίπου 4,1 εκατοµµύρια πολίτες. Σχεδόν 15.500.000 δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρµα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελµατία υγείας µέχρι χθες το βράδυ ήταν σχεδόν 30.000. Η συνολική επιδηµιολογική εικόνα δείχνει ότι πιθανώς η Ελλάδα οδηγείται σε ύφεση της επιδηµίας. Ωστόσο, η πορεία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη µέχρι να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας».

Τι συμβαίνει με τα παιδιά


Την ίδια στιγµή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών να εµβολιαστούν έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CΟV-2. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θάνος ∆ηµόπουλος, συνοψίζουν ως εξής τις νεότερες οδηγίες των CDC των ΗΠΑ:
  • Παρά το γεγονός ότι λιγότερα παιδιά έχουν προσβληθεί από τη λοίµωξη COVID-19 σε σχέση µε τους ενηλίκους, τα παιδιά µπορούν να προσβληθούν και να µεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
  • Ο µαζικός εµβολιασµός αποτελεί το βασικό εργαλείο στην αντιµετώπιση της πανδηµίας, καθώς οι πλήρως εµβολιασµένοι σταδιακά είναι ασφαλές να γυρνούν στην καθηµερινότητά τους, όπως την εποχή πριν από την πανδηµία.
  • Τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του mRNA εµβολίου της φαρµακευτικής εταιρείας Pfi zer, ενώ είναι ασφαλές να λάβουν και τα υπόλοιπα προγραµµατισµένα εµβόλιά τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει κενό 14 ηµερών µεταξύ των διαφορετικών εµβολίων.
  • Οι γονείς οφείλουν να ενηµερώσουν τον παιδίατρο για τυχόν αλλεργίες στο ιστορικό του παιδιού και το παιδί πρέπει να παραµείνει καθιστό για 15 λεπτά µετά τον εµβολιασµό και σε ιατρική παρακολούθηση για διάστηµα 15 έως 30 λεπτών, για τη σπάνια πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
  • Πιθανές ανεπιθύµητες ενέργειες στο σηµείο του εµβολιασµού τοπικά είναι πόνος, ερυθρότητα και οίδηµα, ενώ συστηµατικά πιθανά το παιδί να εµφανίσει κόπωση, κεφαλαλγία, µυϊκούς πόνους, πυρετό ή ναυτία, συµπτώµατα που αποδράµουν εντός λίγων ηµερών.



1

2