Σε προχωρημένο ή σε τελικό στάδιο βρίσκονται αρκετές συμφωνίες της Lamda Development με κατασκευαστές ή επενδυτές που θα συμμετάσχουν στα έργα και στις άλλες αναπτύξεις στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Οι συμφωνίες και ο αναλυτικός σχεδιασμός της εταιρείας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά αμέσως μετά την υπογραφή της τελικής σύμβασης για το Ελληνικό με το Ελληνικό Δημόσιο την προσεχή Παρασκευή.


Τότε θα καταβληθεί στο Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, ποσού 300 εκατ., ενώ θα παραδοθεί και Εγγυητική Επιστολή ύψους 347 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


Το συνολικό κόστος για την πρώτη πενταετία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα 1,6 δισ. από τα οποία αφορούν στις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η Lamda Development και τα υπόλοιπα συνδέονται με την αγορά των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ, χρηματοοικονομικές δαπάνες, κόστος προώθησης, κ.α.

O πρώτος ουρανοξύστης κατοικιών στην Ελλάδα
Η διοίκηση της Lamda Development, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Οδυσσέα Αθανασίου, θα ξεκινήσει τις παρουσιάσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τον πρώτο ουρανοξύστη κατοικιών στην Ελλάδα καθώς και το σχεδιασμό για ολόκληρη το παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά.

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας, ήδη έχουν προχωρήσει σειρά μελετών από το μητροπολιτικό πάρκο μέχρι τα δίκτυα υποδομής που είναι απαραίτητα προκειμένου στη συνέχεια να κατασκευαστούν τα άλλα κτίρια στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στο παράκτιο μέτωπο.

Η στρατηγική της Lamda Development για την ανάπτυξη του Ελληνικού βασίζεται σε τρία διαφορετικά μοντέλα.

Κάποιες επενδύσεις όπως τα ξενοδοχεία θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τρίτους επενδυτές, ενώ κάποιες άλλες όπως τα εμπορικά κέντρα όπου η εταιρεία διαθέτει εμπειρία θα υλοποιηθούν από την ίδια.

Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις θα πωληθούν ή θα ενοικιαστούν τμήματα σε τρίτους που θα προχωρήσουν τις αναπτύξεις.

Για τον πρώτο ουρανοξύστη κατοικιών στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά η εταιρεία προχώρησε σε πρόσκληση προς τρίτους προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον (εμφανίστηκαν πλήθος ελληνικών και ξένων ομίλων) και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί ο συνεργάτης που επελέγη.

Τα τοπόσημα του Ελληνικού
Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που έχει εκδηλωθεί για κατοικίες, η Lamda αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα στην ανέγερση του παραθαλάσσιου πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.).

Πρόκειται για ένα από τα τοπόσημα (landmarks) του Ελληνικού με βάση τη σύμβαση.

Το ίδιο ισχύει και για τον πύργο μικτής χρήσης (καταστήματα, γραφεία) στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης όπου και εκεί θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον στρατηγικό συνεργάτη.

Με ένα τρίτο μοντέλο, δηλαδή είτε με πωλήσεις γης είτε με μισθώσεις, θα προχωρήσουν κάποιες άλλες αναπτύξεις της πρώτης φάσης.

Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Lamda συζητά για την πώληση οικοπέδου εντός του Ελληνικού, στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, προκειμένου να κατασκευαστεί πύργος γραφείων για λογαριασμό ελληνικής τράπεζας.

Εμπορικό πάρκο, υπηρεσίες υγείας, σχολικές μονάδες
Προς την πλευρά της Βουλιαγμένης και δίπλα στον πύργο μικτής χρήσης, θα αναπτυχθεί από τρίτους (που θα αγοράσουν το ακίνητο) ένα ανοικτό εμπορικό πάρκο.

Με πώληση της γης θα αναπτυχθεί, επίσης στην πρώτη πενταετία, και το τμήμα της έκτασης που θα αφορά υπηρεσίες υγείας. Για το πρώτο στάδιο προγραμματίζεται και η μίσθωση γης προκειμένου να λειτουργήσουν σχολικές μονάδες.

Στην πρώτη πενταετία θα αναπτυχθούν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από κοινού με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (ελέγχει μεταξύ άλλων το Costa Navarino), τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία και τα αντίστοιχα τουριστικά -–οικιστικά συγκροτήματα στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά.

Η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ
Η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για επένδυση 300 εκατ. ευρώ, προβλέπει «την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα». Η ΤΕΜΕΣ έχει το 70% της κοινής εταιρείας και η Lamda το υπόλοιπο 30%.

Αυτόνομα θα προχωρήσει η Lamda στην ανάπτυξη οικισμών παραθαλάσσιων κατοικιών (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών-διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μέτρων) καθώς και στην τμηματική ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μέτρων, διαμερίσματα, κ.λπ.) σε γειτονικό τμήμα του Ελληνικού.

Η ίδια η Lamda Development έχει αναλάβει να προχωρήσει και τις αθλητικές εγκαταστάσεις .

Στην πρώτη πενταετία περιλαμβάνεται και η κατασκευή των δύο εμπορικών κέντρων, του μεγάλου (70.000 τ.μ.) στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και ενός μικρότερου (30.000 τ.μ.) στην περιοχή του Αγίου Κοσμά.

Ολόκληρη η παράκτια ζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί στην πρώτη περίοδο με προτεραιότητα στην αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας του Αγίου Κοσμά, 308 θέσεων ελλιμενισμού.

Στις επενδύσεις της πρώτης φάσης περιλαμβάνεται και το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο υπόθεση που αναμένεται να έχει λήξει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Τα πρώτα έργα θα αφορούν φυσικά τα έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.) καθώς και το Μητροπολιτικό Πάρκο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Η ιστορία
Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2011 όταν δημοσιεύθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου για τους ενδιαφερόμενους ήταν η 17 Απριλίου 2012.

Στην πρώτη φάση υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από συνολικά εννέα εταιρείες: Elbit Cochin Island Ltd (Ισραήλ),Gazit Group USA Inc. (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), Kaglow Holdings Ltd, (Κύπρος), L&R London and Regional Group Holdings Limited (Ηνωμένο Βασίλειο), Lamda Development S.A. (Ελλάδα), LSGIE SA (Ισπανία), Qatari Real Estate Investment Company QSC (Κατάρ), Sovinyon/Air Services International Limited FZE/Varangis Qatar LLC (κοινοπραξία εταιρειών) (Κατάρ) και Trump Acquisition LLC. (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Τελικά από τους συνολικά εννέα ενδιαφερόμενους επενδυτές, παρέμειναν στη διαδικασία ή κρίθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια προεπιλογής οι τέσσερις.

Πιο συγκεκριμένα επιλέχθηκαν οι εταιρείες α) Elbit Cochin Island Ltd, β) L&R London and Regional Group Holdings Limited, γ) Lamda Development S.A., δ) Qatari Real Estate Investment Company QSC.

Από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεσμευτική προσφορά υπέβαλε μόνο η Lamda Development. Στις 26 Μαρτίου 2014 αποσφραγίστηκε η βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development και το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την εταιρεία ως «αγοραστή».