Η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, Κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, είναι τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται. Διαφορετικά δηλαδή από εκείνα που μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για τον κοροναϊό.

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους 

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν άμεσα. Το ίδιο και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον μεταλλαγμένο ιό, αφού 1 στους 10 κινδυνεύει να νοσήσει, ακόμα κι αν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, είχαν εντοπίσει 11 περιστατικά μόλυνσης από την «Δέλτα» στις 17 Ιουνίου. Μία εβδομάδα μετά, (24 Ιουνίου) εντοπίστηκαν 18 ακόμη.

Το στέλεχος «Δέλτα» θεωρείται 40 έως 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος «Άλφα». Αυξημένη μολυσματικότητα κατά 50% με 10.000 κρούσματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους από 456 θανάτους μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

Μέχρι και την Κυριακή, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων δεν ξεπερνούσε το 32%. Για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας θα πρέπει να φτάσει το 83%, μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, το 90% των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αφορά στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Αποκλειστικό MEGA: Τι γίνεται με τον εμβολιασμό των παιδιών

Ταυτόχρονα, στην επιτροπή εμβολιασμών έχουν ήδη καταρτίσει το πρώτο σχέδιο για το πως και πότε θα εμβολιαστούν και τα παιδιά από 12 ετών και πάνω. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά ηλικίας 16 – 17 ετών και στη συνέχεια τα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν με εμβόλια Pfizer, ενώ ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Για να υπάρχει ανοσία τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει η πλατφόρμα των εμβολιασμών να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο.

Όλα θα εξαρτηθούν τόσο από την διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο και από τις μελέτες από άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμών παιδιών. Τέλος, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για να εμβολιαστούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.