Η πανδημία αναμφίβολα επηρέασε σημαντικά την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα μας σε όλα τα επίπεδα. Ο φόβος, η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι οικονομικές επιπτώσεις και η κοινωνική αποστασιοποίηση, αφήσαν το στίγμα τους στις δραστηριότητες του συνόλου των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού. Από τα πλέον αισιόδοξα νέα σε υγειονομικό επίπεδο είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων από τους επιστήμονες και η ταχύτητα υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού από τις αρμόδιες αρχές.

Άνθρωποι όλων των ηλικιακών ομάδων αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες. Τόσο οι νέοι γονείς με τη φροντίδα των παιδιών και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και οι ηλικιωμένοι υπήρξαν πιο απομονωμένοι από ποτέ. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι η ηλικιακή ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο από τον COVID-19 ήταν οι νέοι που είδαν την καθημερινότητα τους να κατακλύζεται από άγχος, πίεση και την αίσθηση της απώλειας «ελευθερίας». Αναλυτικότερα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2020, άτομα κάτω των 35 ετών ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους και πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Σε αντίστοιχη έρευνα στην Ισπανία το 48% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 εμφάνισαν μέτρια κατάθλιψη, αυτό ισχύει μόνο για το 21% των ατόμων ηλικίας 26 έως 60 ετών και για το 6% αυτών που έχουν ηλικία άνω των 61 ετών. Σε παρόμοια ευρήματα κατέληξαν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πως θα μπορέσουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Στην φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ενώ σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένονται και φάρμακα εναντία στον κορονοϊό. Ο Εμβολιασμός πέρα από πράξη ατομικής ευθύνης, επιφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, καθώς μέσω της «Ανοσίας Αγέλης» που επιτυγχάνεται με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού, παρέχεται έμμεση προστασία στο μη εμβολιασμένο πληθυσμό λόγω «χαμηλότερης κυκλοφορίας» του ιού ενώ αποσοβείται ο κίνδυνος των επαναλαμβανόμενων «lockdowns» που δημιουργούν στασιμότητα και ασφυξία στην οικονομία.

Εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον COVID-19 και να επιστρέψουμε πάλι στην καθημερινότητα που είχαμε πριν την πανδημία. Όμως, αρκετοί νέοι άνθρωποι, πιθανόν εξαετίας της παραπληροφόρησης, αντιμετωπίζουν την διαδικασία με υπερβολικό σκεπτικισμό. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ακόμα κι αν ανήκουμε σε ηλικιακή ομάδα που πρακτικά έχει πολύ μικρό ποσοστό θνησιμότητας, είναι λάθος να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο, καθώς δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνέπειες της ασθένειας.

Για αυτό το λόγο σε πολλές χώρες μέσω κυβερνητικών ή και ιδιωτικών πρωτοβουλιών χορηγούνται κίνητρα εμβολιασμού, όπως μεγαλύτερες ελευθερίες και περισσότερες επιλογές δραστηριοτήτων, μέχρι και χρηματικές αποζημιώσεις. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η χορήγηση της κάρτας «Freedom Pass». Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν. Θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και θα καλύπτει έξοδα για ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά ταξίδια, είσοδο σε χώρους πολιτισμού, όπως κινηματογράφους ή θέατρα.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, το εμβόλιο έφτασε και έχει αρκετά οφέλη. Επιλέγοντας να εμβολιαστούμε, δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, αλλά συμβάλουμε στην ανάσχεση της πανδημίας. Γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και να εμπιστευόμαστε αυτά τα οποία συνιστούν οι ειδικοί και όχι αυτά που τυχαίνει να ακούμε ή να διαβάζουμε από αναξιόπιστες πηγές. Άλλωστε θα πρέπει να σκεφτούμε και το «κόστος ευκαιρίας» της επιλογής μας, γι’ αυτό ας εμπιστευτούμε τους ειδικούς και ας «τσιμπήσουμε την ευκαιρία»  είναι πράξη ευθύνης.

IMG_7064

*Η Κωνσταντίνα Ρηγάτου είναι Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ Πολιτικής Ακαδημίας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ