Με σταθερούς ρυθμούς αλλά όχι επιθυμητούς προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, με το Μέγαρο Μαξίμου να στοχεύει στην ανάκαμψη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Οι επιδημιολόγοι μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες να γίνονται περί τις 85.000 εμβολιασμοί την ημέρα, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 105.000 με 110.000 του προηγούμενου διαστήματος.

Ποιοι, όμως, βάσει ηλικιακής ομάδας οδηγούν την κούρσα και ποιοι εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι;

Οι 18-24 ετών

Σύμφωνα με το iatropedia.gr,  στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε τελευταία με όλα τα εμβόλια, με αποτελέσματα πολλά νεαρά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες αυτές έχει προλάβει να εμβολιαστεί με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ ένα ποσοστό περίπου 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 18-24 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 12,1%

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των νέων ανθρώπων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, πως “οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους και στους γονείς τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Οι 25-49 ετών

Αποτελούν την πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού, με μεγάλη συμμετοχή σε ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Οι 50 – 59 ετών

Σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού αποτελούν και οι πολίτες μεταξύ 50 και 59 ετών. Ανάμεσα σ’ αυτούς, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3% δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 50-59 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 44,6%

Αναφερόμενη σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους, η κα. Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε χαμηλά τα εμβολιαστικά ποσοστά αυτών των πολιτών και επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικά, τα εμβολιαστικά ποσοστά και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κατανέμονται ως εξής:

80+: πλήρως εμβολιασμένοι το 66.6%, με μία δόση το 2,9% και το 30.5% ανεμβολίαστοι

70 – 79 ετών: πλήρως εμβολιασμένοι 74.5%, 4% εμβολιασμένοι με μία δόση και 21.6% ανεμβολίαστοι

60-69: εμβολιασμένοι με δύο δόσεις 66.8% , το 6,6% με μία δόση και το 26.6% ανεμβολίαστοι

Δείτε τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στις χώρες της Ευρώπης συγκριτικά με την Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα: