Επικίνδυνη λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Για το κατά πόσο είναι ηθικός ο διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και μη, σημείωσε ότι «ίσως η ίδια πανδημία να προσφέρει το ηθικό πλαίσιο και να μας επιβάλλει να μιλήσουμε για αυτούς τους διαχωρισμούς».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Μόσιαλος είπε: «Είναι επικίνδυνη παρότι δεν αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου αλλά τη μεταδοτικότητα. Οσο περίεργο και να ακούγεται, μπορούμε απλά να πούμε πως είναι επικίνδυνη γιατί είναι κατά 50-60% πιο μεταδοτική, άρα μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί και να ευθύνεται για πενταπλάσιο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Αλφα. Επίσης, επηρεάζει λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για παράδειγμα τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στην Αλφα όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, είναι τώρα αποτελεσματικά κατά 96% και 92% αντίστοιχα»

Για το αν θα επικρατήσει η «Δέλτα» παγκοσμίως, τόνισε: «Ναι, είναι θέμα λίγων μηνών. Τώρα είναι ήδη σε όλες τις ηπείρους. Αυτό δεν είχε συμβεί με τέτοιο ρυθμό με την Αλφα».

«Σπάνιες οι ιδιάζουσες θρομβώσεις»

Σε ερώτηση για το πόσο ασφαλής είναι η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Μόσιαλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με τη συσχέτιση των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, να το ξεκαθαρίσουμε πως είναι πολύ πιο σπάνιες οι ιδιάζουσες θρομβώσεις μετά τη δεύτερη δόση γενικά σε σύγκριση με την πρώτη. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από τα στοιχεία των θρομβώσεων της βρετανικής ρυθμιστικής Αρχής, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης AstraZeneca, η επίπτωση είναι μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών (0,7 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων) και μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 50 (1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων). Αρα στην ηλικιακή ομάδα 18-49, με τα δεδομένα μέχρι τώρα, η θνητότητα είναι 0,1 ανά εκατομμύριο δόσεων».

«Θα συμμετέχουν με τεστ»

Για τον διάλογο περί «διαχωρισμού» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, είπε: «Οσον αφορά την άρση των περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί, επιτρέψτε μου να πω πως αυτό δεν συνιστά κοινωνικό διαχωρισμό. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εφόσον κάνουν συνεχώς τεστ, γιατί αυτή η δυνατότητα υπάρχει για να αποδείξει κάποιος πως δεν είναι φορέας και δεν νοσεί. Η μη επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα όμως θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι άνεργοι είναι ήδη «διαχωρισμένοι», το ίδιο και όσοι είναι ασθενείς, δεν είχαν και δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, οι μαθητές και οι φοιτητές έχασαν δύο χρόνια εκπαιδευτικής διαδικασίας και βέβαια να μην ξεχάσουμε όσους έχασαν τις επενδύσεις τους και είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν. Ισως η ίδια πανδημία να προσφέρει το ηθικό πλαίσιο και να μας επιβάλλει να μιλήσουμε για αυτούς τους διαχωρισμούς».