Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού έχει «εκτιναχθεί», εντείνοντας τους φόβους για ένα επιθετικό τέταρτο κύμα της πανδημίας και φέρνοντας στο τραπέζι νέα μέτρα, όπως η επαναφορά της χρήσης της μάσκας παντού.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «άγγιξε» χθες τα 1.797 -υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς προχθές, Δευτέρα, ήταν 801, ενώ έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, από την τελευταία Τρίτη του Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, ο μειούμενος αριθμός των εμβολιασμών, που έχουν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από τους 100.000 ημερησίως, και η μετάλλαξη «Δέλτα», εντείνουν περαιτέρω τις ανησυχίες των ειδικών.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, νέα μέτρα για να ανακοπεί η πανδημία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, με σίγουρη να θεωρείται πλέον η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον, ωστόσο, δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λάβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας.

Εξάλλου, όπως ανέφερε χθες στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως το 32% των θετικών περιστατικών κοροναϊού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

Επιπλέον, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει την ενεργοποίηση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα.

Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι έντονη στην Αττική, στην Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Χθες, ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε ανακοινώσεις αυστηρότερων όρων λειτουργίας για τα κέντρα διασκέδασης, όπου από αύριο θα επιτρέποντα αποκλειστικά οι καθήμενοι πελάτες, ενώ βαριά πρόστιμα και 15νθημερα λουκέτα περιμένουν όσους επιχειρηματίες παραβιάσουν τα μέτρα.

Δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ευέλικτο πρόγραμμα προβλέπει τον εμβολιασμό και στον τόπο διακοπών μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, οπότε ο πολίτης καταχωρίζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του θα μπορεί να πραγματοποιεί εκεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου του.

Στα 27 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Την επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγούν οι νέοι, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 27 έτη. Μάλιστα, κατά τόπους ο ηλικιακός μέσος όρος έχει πέσει ακόμη περαιτέρω, όπως στον νότιο τομέα Αττικής, όπου το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 χρόνων.