Πυρετωδώς εργάζονται άπαντες στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να κερδηθεί ακόμη ένα «digital στοίχημα», εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Πιερρακάκης και το στενό του επιτελείο επικεντρώνονται στον ηλεκτρονικό έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη λειτουργία των χώρων εστίασης.

Από τις 15 Ιουλίου άλλωστε θα ισχύει «νέο καθεστώς» στα εν λόγω καταστήματα, όπου σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος.

Διαθέσιμο σε όλα τα stores

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα καταστήματα της εστίασης και σε ότι έχει να κάνει με την υποδοχή των πελατών. Σε πρώτη φάση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κατεβάζουν την ειδική εφαρμογή σε smart phone ή σε tablet.

Μέσω του συγκεκριμένου application άλλωστε θα γίνεται αυτόματα ο έλεγχος γνησιότητας του πιστοποιητικού.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε μάλιστα ότι η διαδικασία θα είναι απλή και η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη, όπως κάθε application, στα stores του κινητού ή της φορητής συσκευής. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «με το που ανοίξεις την εφαρμογή, με την κάμερα θα σαρώνεις το πιστοποιητικό το οποίο θα είναι χάρτινο ή screenshot από άλλο κινητό και θα βλέπεις το αποτέλεσμα».

Το application και τα χρώματα

Ανάλογα με το τι «διαβάζει» η εφαρμογή, θα έχει και ένα διαφορετικό χρώμα:

  • Πράσινο χρώμα: αν κάποιος είναι εμβολιασμένος.
  • Κίτρινο χρώμα: αν έχει αρνητικό τεστ.
  • Κόκκινο χρώμα: αν το πιστοποιητικό δεν είναι γνήσιο ή προκύψει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.